Семейство

7 погрешни мита за захарта

Много разпространени, а всъщност неверни

12.02.2015г. / 13 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да вярваме, че захарта причинява най-големите щети за здравето. Тялото ни страда, организмът развива какви ли не заболявания и състояния вследствие прекомерната употреба на захар.

Лекарите ни плашат с все по-нарастващата заплаха от диабет, тъй като той се превърна в болестта на последните няколко десетилетия. И са прави. Истина е, че много заболявания се свързват със злоупотребата със захар, но дали всичко е вярно?

Има много митове и погрешни схващания за захарта, с които ще ви запознаем и които ще развенчаем.

Хората лесно могат да ограничат приема на захар

Знаем, че трябва да ядем по-малко захар. С това психически няма никакъв проблем, или поне за някои. Но на практика това е почти невъзможно! Много малко хора успяват да устоят на ограничението на пълно. Защо това е така?

Проучванията показват, че потреблението на захар причинява склонност към преяждане и прекаляване с количествата сладки лакомства. Свръхконсумацията обикновено върви и със силен пристъп на жажда, който усложнява картината.

Мозъкът свиква с приема на захар и действа на принципа на наркотичната зависимост. Освен това, мозъчната тъкан се храни предимно с въглехидрати. Изследванията показват, че захарта и сладостта могат да предизвикат дори по-голяма зависимост от наркотичната.

Добавената захар е лоша за здравето

Добавените захари се намират в страшно много продукти на пазара. Използват се за овкусяване на храни, напитки, сиропи, дори в солени продукти като стабилизатори на вкуса.

И все пак, не е нужно да изключвате всички добавени захари от менюто си. Захарта може да няма никаква хранителна стойност, но да подправи вкуса на зърнената ви закуска или киселото мляко, например. Така че, важно е да се внимава в количеството и вида на добавените захари, вместо да се изключват напълно.

Изкуствените подсладители са по-полезни от захарта

Това е най-голямата заблуда, която вече би трябвало да е напълно развенчана, но много хора продължават да се доверяват на подсладителите, за съжаление.

Вярно е, че се избягват калории, когато се употребяват изкуствени подсладители, но експертите смятат, че дългосрочните ефекти от употребата им са пагубни за панкреаса, както и други органи и жлези с вътрешна секреция.

Изкуствените подсладители дават лъжлив сигнал за постъпване на „енергия“ до мозъка по редовния път, по който и захарта го прави. Това провокира секреция на ензими, които разграждат захарта, а нея на практика я няма.

Това от своя страна предизвиква пристъп на още по-силен глад, известно време след консумацията на храна или напитка с изкуствен подсладител.

Органичната захар (нерафинираната) е по-здравословна от обикновената

Суровата захар изглежда толкова привлекателна за много хора, защото се шири митът, че тя е полезна и няма негативните ефекти на рафинираната захар.

Това не е вярно. Въпреки че тези видове захар се откриват в биомагазините, те с нищо не превъзхождат обикновената захар. Разликата е в това, че суровата захар се вари само веднъж, но се приготвя от същите суровини – захарна тръстика и захарно цвекло.

И тъй като се вари само веднъж, това кара някои производители да добавят меласа в нея, за да й придадат характерния златист цвят и лепкава текстура. Някои изследвания твърдят, че меласата притежава ценни вещества, от които тялото ни има нужда. Но повечето експерти смятат, че в захарта остават само следи от тези хранителни вещества, които не дават никаква хранителна стойност на организма.

Освен това, изследванията доказват, че и рафинираната и суровата захар имат един и същ брой калории, което по никакъв начин не прави суровата захар по-полезна.

Свързани статии

Диетите, които изключват захарите, са най-здравословните

Това е повече от невярно! Захарта, колкото и вреди да може да причини, все пак е необходима на организма в малки количества. Пълното й изключване води до промяна на химичния състав в организма.

От друга гледна точка, за да премахнете напълно захарта от менюто си, ще трябва да консумирате безвкусни продукти. Така много хора се обръщат към храни с етикет „без захар“. Те предполагат изкуствени заместители на захарта, за чиято вреда вече споменахме.

Захарта причинява кариес

Свикнали сме да смятаме така, защото такава е пропагандата по този въпрос. Зъболекарите, рекламите за дъвки против кариес – от всякъде получаваме една и съща информация, че захарта разваля зъбите.

Това е така, но само в случаите, в които захарта прекарва прекалено дълго време в контакт със зъбите.

Плаката, която се натрупва върху зъбния емайл е тази, която причинява миниатюрни дупки в зъба, в които навлиза храната, а чрез нея и захарта. Така се получава същинското загниване, а не изначално заради захарта.

Изводът е да се мият възможно по-качествено зъбите, за да не се натрупват вредни вещества като плака и зъбен камък.

Захарта причинява хиперактивност при децата

Всички майки са чували този мит. Повечето дори вярват, че децата им стават твърде превъзбудени след консумация на сладкиши.

Има обширни изследвания за връзката между захарта и хиперактивността. Заключението е, че захарта не се отразява върху поведението на децата, с изключение на една малка част от тях.

Коментирай