Семейство

10 навика, с които съсипваме бъбреците си

Без бъбреци за къде сме?

05.03.2015г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

7. Лишаване от сън

Знаем колко е важен сънят. Хроничното недоспиване и безсъние са свързани с много заболявания, в това число и бъбречни.

През нощта тялото има способността да възстановява тъканите си. Ако непрекъснато сме недоспали, това се отразява с времето върху всички органи и системи.

8. Злоупотреба с кофеин

Някои хора пият по няколко чаши кафе на ден. Важно е да се помни, че кофеинът не е безобидна съставка и не трябва да надхвърля определено количество. За норма се считат 1 до 2 чаши кафе на ден.

Свързани статии

9. Прекаляване с болкоуспокояващите

Медикаментите се филтрират също през бъбреците. Така че, и с техните дози трябва да се внимава много, особено с тези, предоставяни без рецепта.

Много хора пият по няколко болкоуспокояващи хапчета наведнъж или през кратък интервал от време, което изключително много влияе на бъбреците в негативен план.

10. Алкохол

Да се наслаждаваме на чаша бира или вино на ден си е направо здравословно. Но както всяка злоупотреба, така и тази с алкохола е крайно вредна за организма.

Бъбреците, както и черният дроб се затрудняват с преработката на голямото количество алкохол, което застрашава работата им. При тежки алкохолни натравяния може да се стигне дори до кома и внезапно спиране функционирането на бъбреците.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
kokos ( преди 9 години )
3 rate up comment 3 rate down comment
От Редакцията ( преди 9 години )
До hfij: Статията е разделена на две части. В долния й край има бутон, който води към втора страница. На тази втора страница можете да се запознаете с останалите 4 точки от 10-те вредни навика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време