Семейство

Жени, които ще останат завинаги в историята

Имена, които са били велики лидери, творци и борци за мир

07.03.2016г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Лейди Даяна. Снимка: Reuters

Лейди Даяна. Снимка: Reuters

Хелена Рубенщайн

Рубенщайн е родена в Полша, но през 1902 година емигрира в Австралия. Без пари и познания по английски език тя създава една от първите козметични компании в света, които се грижат за женската красота и до днес.

Сафо

Сафо е древногръцка поетеса, живяла около 640 г. пр. н. е. В нейните произведения прозирала любовта, а според някои източници тя пишела и за хомосексуалната любов. Ползвала се с голям авторитет, а Аристотел и Платон я нареждат сред най-големите мъдреци.

Индира Ганди

„Прошката е силата на смелите.“

Индира Ганди е била два пъти министър-председател на Индия. Годините, в които управлява се наблюдава изключителна динамика в областта на банковото дело, промишлеността, селското стопанство. Тя проправя път за демокрацията в Индия. Убита е през 1984 година.

Свързани статии

Жозефин Кокрейн

Кокрей промени домакинството завинаги, като изобрети съдомиялната машина. Първата машина за миене на чинии е патентована през 1893 година. Тя комбинирала вода под високо налягане, колело, бойлер. Незаменимият помощник в домакинската работа е един от най-ползваните уреди в наши дни.

Майка Тереза

Тя ще бъде запомнена като най-грижовната фигура в историята, основавайки „Мисионери на милосърдието“ в Калкута, което днес има клонове в 133 страни. През 1979 г. Тя получава Нобелова награда за мир, а през 1992 г. ЮНЕСКО й присъжда наградата си за мир за приноса й в образованието.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
А Жана Д` Арк? А Клеопатра? А кралица Елизабет I?... Това са все жени оставили своя отпечатък в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар