Семейство

Жени, които ще останат завинаги в историята

Имена, които са били велики лидери, творци и борци за мир

07.03.2016г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Лейди Даяна. Снимка: Reuters

Лейди Даяна. Снимка: Reuters

Има много жени със значими дела, които заслужават да бъдат включени в списъка на жените, променили завинаги историята. Имена, които са били велики лидери, творци, изобретателки, борци за мир, пример за доброта и саможертва. Споделяме една малка част от тях.

Без техните дела и това, което са оставили след себе си, светът нямаше да бъде същият. Въпреки че списъкът започва с млада дама, която по-скоро е дете, тя заслужава да бъде споменавана сред големите.

Анелизе Мари Франк

Въпреки че умира твърде млада, смелостта на Анелизе Мари Франк остава завинаги в историята. Франк е известна като момичето, което документира в личния си дневник преживяванията в гоненията и холокоста през Втората световна война. Дневникът й е отпечатан и публикуван на повече от 60 различни езика, а тя умира едва 15-годишна в концлагер.

Мария Кюри

Тя е първата жена, която печели Нобелова награда за пионерските си изследвания за радиоактивността. Полският физик и химик е и първата жена-професор в Университета на Париж. Мария Кюри е и основател на институтите „Кюри“ в Париж и във Варшава, които са центрове на медицински изследвания и до днес.

Вирджиния Улф

Вирджиния Улф е феминистка писателка, която твори през 20-ти век, известна с романа си „Mrs Dalloway“. Като социален мислител, Улф се опитва да доведе до промяна, която да доведе равни права между половете.

Коко Шанел

„Мъжете винаги помнят тази жена, която им е причинила притеснение и неудобство.“

Произлизаща от обикновено семейство и работеща като певица и шапкарка, Коко Шанел се превръща в име, което завинаги промени историята на модата, както и образа на жената.

Лейди Даяна

„Всеки трябва да бъде ценен. Всеки има потенциал да даде нещо в замяна.“

Даяна ще остане в историята като „принцесата на народа“. Една от най-обичаните и ценени личности, посвети голяма част от живота си на благотворителни дейности, давайки един добър пример за това какво е състрадателност и съпричастност. Тя е обявена и за една от модните икони на 20-ти век.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
А Жана Д` Арк? А Клеопатра? А кралица Елизабет I?... Това са все жени оставили своя отпечатък в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар