Семейство

Как да се справим с емоционалните манипулатори

Медитирайте често

18.03.2015г. / 15 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Емоциите биват два вида – положителни и отрицателни. Отрицателните емоции понякога биват провокирани от хора, наречени емоционални провокатори. Такива може да срещнете в лицето на ваш колега, шеф, партньор, роднина.

Тяхната основна цел е да манипулират останалите, възползвайки се от техните емоции. Не е задължително да се държат войнствено към вас, защото често те се представят и като ваши добри приятели. Важно е винаги да бъдете предпазливи и да знаете как да се справите с емоционалните манипулатори. Ето няколко стъпки.

Не попадайте в капана им

Хората, които си играят с емоциите на другите често провеждат една и съща тактика. Те задават много въпроси, често хвърлят вината върху другите, опитват всякакви методи, за да ви объркат.

Ако на работното място имате подобни колеги, просто ги избягвайте, не обръщайте внимание на нападките и не се дръжте войнствено с тях. Емоционалните манипулатори процъфтяват, когато видят, че вие реагирате остро на тяхното поведение. Това е целта им – да ви сринат духом и да предизвикат във вас негативни емоции.

Записвайте това, което ви казват

Може да ви прозвучи налудничаво, но това е една добра техника. Характерно за емоционалните манипулатори е, че винаги се опитват да хвърлят вината върху друг с цел да излязат печеливши. В тази подла схема те често се отмятат от това, което са казали преди време, даже може да се опитат да ви убедят в това, че вие грешите, а не те, да ви вменят трайно чувство за вина.

Ето защо предстои ли ви разговор с такава личност, с помощта на мобилния си телефон опитайте да запишете разговора помежду ви. Освен това, ако имате възможност нека винаги има и трето лице, което да бъде свидетел на разговора. Това ще бъде като вид застраховка.

Медитирайте често

Медитацията има голяма сила. За да поддържате вибрациите около вас в положителна посока, медитирайте по-често. Това ще ви помогне да се справите с емоционалните манипулатори много по-добре, защото ще имате вътрешен мир, без значение колко хаос се опитват да създават около вас.

Кажете им „вие сте прави.“

Колкото и трудно да е това за егото ви, опитайте по-често да избягвате споровете с емоционалните манипулатори. Те се захранват с драмата, с вашата избухливост и енергия, която им отдавате. Опитайте се да бъдете пасивни слушатели и по всякакъв начин да изключвате от съзнанието си техните думи и присъствие и не влизайте в излишни спорове.

Свързани статии

Сложете край на тези взаимоотношения

Ако забележите такъв тип поведение в партньора до себе си, помислете дали връзката ви наистина е благополучна или ще бъде по-добре за вас да я преустановите. Същото важи и за роднините и приятелите.

По-добре е да се срещате по-рядко, но да си осигурите нужното спокойствие. Не забравяйте, че е важно край вас да имате хора, които да подхранват положителните емоции и да действат балансиращо, а не да се възползват от вас.

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )