Семейство

Знаем ли какво да правим при слънчев удар?

Как да си помогнем при топлинен удар по естествен начин?

14.04.2015г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Топлинен удар или слънчев удар е сериозно състояние, което може да доведе до тежка дехидратация и увреждане на мозъка, както и вътрешните органи.

Слънчевият удар не бива да се отминава с лека ръка. Препоръчително е да се следват указанията за първа помощ при такова състояние и то възможно най-бързо, за да се предотвратят евентуални усложнения.

Какви са симптомите на слънчев удар?

  • Тежко главоболие
  • Виене на свят
  • Внезапно втрисане
  • Суха и гореща кожа
  • Мускулни крампи
  • Повръщане
  • Учестено сърцебиене
  • Безсъзнание
  • Дезориентация

Има няколко природни начина, с които можете да си помогнете в облекчаването на топлинен удар. Ето кои са те:

Хладно място

Важно е ако получите топлинен удар да се преместите на възможно най-хладното помещение в близост. Ако има климатик, пуснете го на минимална температура. Ако няма – отворете всички прозорци, за да влезе свеж въздух.

Друг метод на бързо охлаждане е поставянето на кубчета лед или бутилки, пълни с ледена вода под мишниците и в слабините. Това има бърз охлаждащ ефект.

Премахнете излишните дрехи и обувки

Всичко излишно по тялото може да увеличи температурата. Ако носите аксесоари като шапки, шалове – свалете ги. Свалете също обувките, чорапите, ако трябва дори дрехите, за да облекчите температурата на тялото.

Вземете леден душ

Ако имате възможност вземете леден душ при топлинен удар. Ако около вас има човек в подобно състояние го вкарайте възможно най-скоро под душа. Това облекчава изключително много симптомите на прегряване.

Свързани статии

Пийте много течности

В случай на топлинен удар често се получава внезапно обезводняване на организма. В този момент съществува риск от загуба на важни електролити. Затова пийте повече течности, ако страдате от подобен проблем. За по-добри резултати разтворете половин лъжичка сол във водата.

Направете питие от сминдух

Рецептата повлиява ефикасно симптомите на топлинен удар. Накиснете листа от сминдух в студена вода, намачкайте ги и оставете сместа да престои малко. След това я прецедете, добавете лъжичка мед и пийте по малко от сместа на всеки два часа.

Прясно изцеденият сок от ябълка също е много ефективен при слънчев удар.

Семена от тамаринд

Друг домашен лек от индийската медицина са семената от тамаринд. Смелете няколко тамариндови семена и ги смесете с вода. Оставете да престои и прецедете течността. Добавете лъжичка захар или мед и я изпийте.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
s3000 ( преди 8 години )
Тамаринд се продава във всички биомагазини и то не от вчера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
s2000 ( преди 8 години )
Всяка уважаваща себе си БГ домакиня има в шкафа по половин кило семена от тамаринд :DKaто плагиатствате, поне може да си направите труда да направите статията адекватна за българския читател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар