Семейство

За какво подсказват различните състояния на краката?

Симптоми, на които трябва да обърнем внимание

30.04.2015г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора се концентрират върху гъбичките и миризмата като единствени проблеми по отношение на краката.

Да, те са често срещани, но далече не са единствените. Има много неща, които стъпалото може да ви подскаже за здравословното състояние. Ето какво:

Изчезването на косми по краката

За какво може да подсказва: Лошо кръвообращение

Космените фоликули, които не разполагат с кръвоснабдяване отмират много лесно. Това е типичен сигнал за съдово заболяване, най-често артериална склероза, която представлява втвърдяване на артериите, което затруднява оросяването на крайниците.

Пръсти, наклонени нагоре

За какво може да подсказва: Проблеми със сърцето, белите дробове или стомашно-чревни заболявания

Обикновено палците стърчат нагоре, когато е налице подобен проблем. Но в по-тежки случаи и при по-сериозни заболявания, като рак на белия дроб или тежко възпалително белодробно заболяване може да се забележи цялостно щръкване на пръстите на краката.

Силна пареща болка

На какво може да се дължи: Невропатия

Невропатията представлява възпалителен процес на нервите. Тя е общ термин, с който се обозначават нервните дисфункции. Причините за появата й могат да са различни – диабет, авитаминоза или странични ефекти от някои лекарства.

Безчувственост и тръпнене

Какво може да го предизвика: Диабет

При това заболяване страдат кръвоносните съдове и нервните окончания. Затова като често усложнение се проявява безчувственост и отмиране на тъканите. В тежки случаи се налага ампутация.

Болезнени червени и подути палци на краката

Свързани статии

Какво може да го причини: Подагра

Подаграта е сериозен проблем, причинен от високи количества пикочна киселина. Характерен симптом на подаграта е подуването и силно болезненото зачервяване на палеца на крака. В тежки случаи до краката не може да се докосне дори лист хартия.

Крампи

Какво би могло да ги предизвика: Дехидратация, дефицит на калий

Крампите по краката, най-вече по прасеца, се предизвикват най-често при обща дехидратация на тялото, както и калиев дефицит. Ако имате подобни проблеми, най-бързото нещо, което можете да направите е да хапнете малко повече банани, тъй като те са носители на големи количества калий.

Упражненията също се отразяват много добре на мускулите. Постарайте се да хидратирате добре тялото си.

Коментирай