Семейство

Болките в гърба и качеството на живот – каква е връзката?

Как се повлиява животът от хроничната болка?

10.06.2015г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Изследванията показват, че 80% от хората страдат от някакъв тип болки в гърба или врата в някакъв момент от живота. Хората, които работят в седнало положение страдат още повече от останалите заради извитата поза на тялото, която заемат по цял ден.

Напълно здравият гръбнак се среща изключително рядко. Болките в гърба и шията са почти неизменна част от живота. Ако страдате от хронични болки в гърба, това сериозно може да навреди на социалния ви живот.

Хроничната болка в гърба засяга всички области на живота. Проблемът е не само физически, но и емоционален. Да си под постоянна болка нанася страдания, социална изолация, трудности в работата и емоционален стрес.

Как болките в гърба влияят на качеството на живот?

Понижават самочувствието и предизвикват депресия

Годините, прекарани в постоянна болка и умора, които са ви попречили да се радвате на живота по начин, който нестрадащите от подобни болки го правят, ви потиска и понижава настроението ви.

Вместо да страдате и да се чудите с какво да облекчите болката е можело да вършите много други дейности. Тази мисъл ви побърква и може да предизвика сериозна депресия.

Някои проучвания са установили връзка между болките в гърба и депресията. Колкото по-силни са болките, толкова по-дълбока е депресията.

Катастрофално мислене

Според лекарите и изследователите, болката в гърба може да предизвика поява на натрапчиви катастрофални мисли. Човек започва да си мисли, че скоро няма да може да се движи, което предварително влошава качеството му на живот.

Хората се чувстват ужасно от факта, че не могат да правят нещата, които останалите могат. Важно е да се внуши на страдащите, че има дни, в които положението ще е по-поносимо.

Връзките

В резултат на постоянната болка в гърба започват да се проявяват различни емоционални странични ефекти. Пациентите са склонни да станат отшелници. Справянето с постоянната болка може да засегне производителността в професията, както и личните взаимоотношения.

Желанията за активност се губят. Появяват се невъзможност за справяне и с домакинската работа, което внася допълнителна раздразнителност. Променя се цялата динамика в семейството.

Свързани статии

Разстройства на настроението

Хората с болки в гърба често получават безпокойство, стават нетърпеливи и нервни. Продължителната болка ги прави мрачни и убива тяхната концентрация.

Едно проучване установява, че често физически симптоми като болки в гърба и шията биват открити при пациенти с афективни разстройства и функционални нарушения.

Какво можете да направите?

Вместо да се тъпчете непрекъснато с обезболяващи или да прилагате каквито и да било терапии, първо трябва да установите причината за появата на болката. Така ще е много по-лесно тя да бъде третирана адекватно.

Много често причина за болките се оказват слаби мускули на гръбнака и коремната стена. Ако подобрите физическата си форма, болките може да намалеят, дори да изчезнат, освен ако няма друг гръбначен проблем.

Коментирай