Семейство

Кои са най-вредните пластмаси в бита ни?

Вижте знаците върху пластмасовите бутилки и опаковки, които трябва да следим

13.08.2015г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: blog.1in.am

Снимка: blog.1in.am

Пластмасите са навсякъде. Толкова сме свикнали с тях в живота си, че дори не ни прави впечатление, когато чуваме, че са вредни за здравето.

Трябва обаче да се научим да внимаваме с пластмасите в ежедневието си, защото те далеч не са еднакви. Пластмасовите съединения са много и се използват по различно предназначение. Някои от тях са невъобразимо вредни в сравнение с други.

Бутилирана минерална вода пием почти всеки ден. Но знаем ли от какво е направена бутилката? От пластмаса, но каква? 

Има няколко основни вида знаци върху пластмасовите опаковки, които показват вида пластмаса, от която е изработен продукта. Кои от тях са вредни и кои – не чак толкова?

PET или PETE

Съединението PET е най-често използваното в масовата промишленост по цял свят. То се употребява най-често за еднократни пластмасови опаковки, които обаче могат да отделят канцерогенни съединения, тежки метали и вещества, влияещи силно на хормоналния баланс в човешкото тяло.

Бутилките за вода най-често са направени от този материал за еднократна употреба. Изключително важно е бутилките да не се нагряват, особено ако в тях има течност. Не ги оставяйте в колата, защото там най-често се случва това.

По този начин вредните вещества се разтварят в течността много повече, отколкото ако бутилката е студена. Въпреки това отделяне на химикали има и в двата случая.

HDP или HDPE



Този вид пластмаса е много добра. Тя всъщност не отделя никакви вещества. Препоръчително е да се купуват бутилки и опаковки именно от тази пластмаса. Лошото е, че невинаги това е възможно, защото производителите имат своите съображения.

От гледна точка на опазването на околната среда HDP пластмасите са добри, защото този вид материал изцяло се преработва. HDP се използва за направата на по-твърди опаковки, например за мляко, играчки, измиващи средства, различни твърди пластмасови пакети.

PVC или V

Вредните химически елементи, отделяни от PVC продуктите влияят отново на хормоналния баланс. Този вид пластмаса е мека и гъвкава. Използва се най-често за направата на бутилки за олио и други растителни масла, детски играчки, опаковки и блистери за лекарства.

Използва се още за обвивка на компютърни кабели, тоест по цял ден сме изложени на влиянието на вредното PVC. От този материал се правят и твърди продукти като пластмасови тръби, дограми, рамки, санитарни пособия, градински маркучи. 

Препоръчително е употребата на изделия от този материал да се ограничи в бита, доколкото е възможно. 

LDPE

Това химическо съединение се използва главно за направата на по-твърди бутилки. Когато се съхранява течност в тази пластмаса, тя е безопасна. Но ако става дума за храна, опакована в LDPE опаковка, по-добре не я купувайте. 

Вредните химикали от тази пластмаса проникват в храната и вие ги поглъщате директно. Тези съединения вредят особено силно на сърдечната дейност.

PP

PP означава полипропилен. Той се използва за опаковки за кисели млека, сиропи. Текстурата му е по-твърда, но гъвкава. Прозрачен или полупрозрачен е. Относително безопасен е и не отделя вредни химикали в продуктите. Важното при него е, че е термоустойчив.

PS

Този вид пластмаса се използва за направата на чашки за кафе, кутии за опаковане на храна за вкъщи, опаковки за бързо хранене. Учудващо е защо това е така при положение, че PS излъчва множество вредни химикали, попадащи директно в храната или течността при термично нагряване.

PC или пластмасови изделия без обособени знаци

Това е най-опасната пластмаса от всички. Ако видите продукт, опакован в PC, не го купувайте. Лошото е, че се използва често за производство на бутилки и кутии, както и опаковъчна суровина за храни в търговската мрежа.

Веществото бизфенол А (BPA) се отделя от PC пластмасата, като атакува силно ендокринната система, обърквайки секрецията на всички жлези в тялото. Бисфенол А потиска производството на естроген, което води след себе си редица последици.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Алхимикът ( преди 7 години )
Бля, бля! Глупости на търкалета! Преписвано от еди къде си, нищо конкретно- кой, как, къде го е установил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Aman ( преди 8 години )
koe ne razbirash, be? vsqko suedinenie e napisano. Aman ot maloumni!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
неграмотен ( преди 8 години )
по-нкадърна и неясна статия не съм чел! първо била мека пластмасата а в следващия абзац без да се споменава друг вид пластмаса - вече е твърда и не пише имената на пластмасите или състава им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар