Семейство

Как да помогнем на домашния любимец да отслабне?

И животните страдат от затлъстяване. Кой има вина?

09.12.2015г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Наднорменото тегло не е проблем само на хората. Все по-често домашните любимци страдат от така характерното за хората заболяване. Защото каквото и да си говорим, затлъстяването си е заболяване. Хубавото е, че то може да се овладее с много воля и постоянство.

Какво трябва да направите, за да овладеете наднорменото тегло на домашния любимец?

Не прехранвайте кучето/котката

Много стопани правят грешката да прехранват кучетата си. Дават им по-големи порции, а между храненията им подхвърлят различни лакомства, много често такива, които хората ядат. Трябва да се отбележи и подчертае дебело, че шоколадът, сладоледът и другите лакомства, които са вредни и за хората, за животните са повече от забранени.

Когато купувате готова храна за кучето или котката си, винаги четете описанието на гърба на опаковката. Там е обяснено как да пресмятате количеството храна конкретно за вашия любимец. Освен това е важно да купувате храна специално предназначена за конкретната порода. Различните породи са с различни размери и особености, от което се влияе и изборът на храна.

Раздвижете любимеца си

Отново както за хората, така и за животните движението е екзистенциално важно. Постарайте се да отделяте достатъчно време за разходки и игри. Колкото и заети да сте, щом сте се решили да гледате животно вкъщи, трябва да се стараете, ако искате да е здраво.

Четете етикетите

Не само количеството храна е важно. Качеството също е от голямо значение. Четете винаги етикетите. Важно е да знаете с какво храните кучето или котката си. Хранителната стойност е от ключово значение. На етикетите е описано точно количеството на протеини, мазнини и фибри. Така ще можете да направите сметка какъв порцион да дадете на животното.

Снимка: iStock

Погледнете любимеца си отгоре

Погледнато отгоре, животното трябва да има ясно очертана талия, а ребрата му да се усещат на допир. Коремът му също така трябва да хлътва назад към хълбоците. Ако вашият домашен любимец има по-скоро кръгла или квадратна форма, положението е ясно – има нужда от диета и активност.

Избирайте полезни лакомства

Избягвайте даването на лакомства с празни калории. Хубаво е да награждавате любимеца си с вкуснотии, но нека те да имат своята полезна цел. Давайте му парченца моркови или зелен фасул вместо шоколад или бисквити, макар и кучешки.

Не давайте на животното да се промъква и да краде храна от масата. Дори да ви се струва безобидно, това внася калории в организма му и то трупа килограми.

Консултирайте се с ветеринар

Ако опитите ви се окажат неуспешни, консултирайте се със специалист, който да изготви специален режим на хранене за вашия любимец. Това се налага в най-тежките случаи, в които животното изпитва здравословни проблеми от свръхтеглото и не може да се движи.

Коментирай