Семейство

Предпазва ли от грип носенето на маска?

Какво трябва да правим, за да не се заразим с вируса на грипа?

19.11.2015г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Намираме се в сезона на грипа и настинката. Разпространението на грипната епидемия е в ход. Много от гъсто населените страни, разпространители на грип, отдавна са се обърнали към носенето на маска с цел ограничаване разпространението на вирусите.

Помага ли носенето на маска?

Едно проучване от 2008 година, публикувано в International Journal of Infectious Disease констатира, че носенето на маска е ефективно, но не е панацея и не гарантира 100-процентова защита. Защо?

Неправилно носене на маската

Неправилното носене на маската пречи на качествената защита от вируси. Някои хора не я поставят напълно плътно върху устата. Други покриват само устата, но не и носа си. Трети употребяват прекалено дълго една и съща маска. Това я прави наситена с болестотворни микроорганизми и съответно опасна за употреба.

Рядко миене на ръцете

Ако миете ръцете си рядко, няма как да разчитате на маската да свърши цялата работа по предпазването от грип. Изключително важно е да мием ръцете си често, за да намалим риска от заразяване.

Много хора смятат, че грипът се предава предимно по въздушно-капков път. Това е вярно, но докосването на устата с мръсни ръце също носи повишен риск от заразяване.

Снимка: iStock

Докосване на лицето

Всяко докосване на лицето повишава риска от заразяване. Ако носите маска, но непрекъснато пипате лицето, устата, носа, очите, ушите си с ръце, маската няма да ви помогне.

Свързани статии

Непостоянно носене на маска

Носите маската в гъсто населени локации, например в метрото, в автобуса, в киното, в театъра, но не го правите, когато сте на ресторант с приятели? Защо?

Може би защото никой от тях не кашля и киха, което ви навежда на мисълта, че те са здрави! Това не е сигурно, защото между 48 и 72 часа след заразяването липсват каквито и да било симптоми. Болният обаче е много заразен точно в този период.

Така че, ако сваляте маската от време на време, това няма да ви предпази от заразяване. За да сте напълно сигурни, трябва да спазвате всички тези изисквания – да поставяте маската на правилното място, да я сменяте често, да я носите непрекъснато, да миете ръцете си и да се въздържате от докосване на лицето.

Коментирай