Семейство

Вечната война – свекърва срещу снаха на празнична трапеза

Как да се справим със злата свекърва?

25.12.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Времето около и по време на коледните празници е колкото очаквано и приятно, толкова и стряскащо, защото тогава се налага съвсем официално да изтърпите не кого да е, а свекървата!

Няма как да не я поканите, а и няма как да не удостоите семейството на мъжа си, ако сте поканени на гости у тях за празниците. Но какво можете да направите, за да парирате нейните безмилостни атаки?

Колкото и добра да е свекървата ви, все някак ще намери да ви захапе за нещо!

Не се нахвърляйте на бутилката от вратата

Поемете дълбоко дъх и в никакъв случай не го изпускайте в гърлото на бутилката или в някоя водна чаша, пълна с домашна ракия! Просто се дръжте на положение и не допускайте свекървата да ви види в такова състояние – така само ще й дадете повод да ви довърши до края на празника! Че и след това.

Накарайте партньорът ви да ви помага

Много е важно двамата с мъжа до себе си да сте на една страна. Ако раздвоението в мненията и споровете обхване и вашия микросвят е много по-трудно да устоите на злобни нападки.

Без да го настройвате злобливо го попитайте как би оценил конкретното поведение. Обсъждайте заедно стратегиите си за справяне с близките и от двете страни, за да запазите ядрото на собствените си отношения.

Подбирайте битките

В никакъв случай не се впускайте да отвръщате на всяка нападка на свекървата. Умно и хитро подбирайте битките, за които си струва да отстоявате своето. Иначе ще изглежда сякаш се опитвате да я дразните допълнително. Ще изглеждате дребнави и свадливи, а истината не е такава.

Оставете я да има своето мнение

Не се опитвайте да превъзпитате свекърва си. Тя е достатъчно възрастен и зрял човек, за да е късно за подобни еквилибристики. Затова просто приемайте мненията й и когато е необходимо – парирайте и излагайте своето мнение. Ако влизате в спор за абсолютно всичко, ще спечелите единствено негативите на семейството.

Снимка: Outnow.ch

Не молете мъжа си непременно да взима страна

Ако мъжът ви е на ваша страна, това би било най-хубаво, но все пак тя му е майка. Така че вероятно за някои неща той ще се съгласява с нея. Не го молете непременно да взима вашата страна по всички спорове, защото ще си навлечете неприятности. Колкото и неразбирателства да имате със свекърва си, тя е майка на любимия ви и не е редно да го настройвате срещу най-близкия му човек в семеен план.

Бъдете мили

Дори когато трябва да отвръщате на нападките на свекърва си, не изпадайте в грубости. Запазете милия тон и отвръщайте с положение.

Когато нещата вървят добре, просто бъдете мили и се пуснете по течението.

Подредете добре

В никакъв случай не допускайте свекърва ви да види безпорядък или мръсотия, ако сте я поканили на гости за празниците! Ще си вкарате автогол.

Вместо това се постарайте да подредите максимално добре дома си. Ако не получите похвала, то поне няма да има за какво да се хване. Е, забележки винаги могат да се появят, стига човек да търси това, но вие гледайте да сте изрядни.

Коментирай