Семейство

Вечното празнично преяждане – как да го избегнем?

Какво се случва в тялото през първия час след преяждането?

26.12.2015г. / 09 31ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Задават се празници, а заедно с тях и богати, обилни и пълни с разнородна храна трапези. Вечният проблем по празниците е преяждането. Всяка година болниците приемат стотици злоупотребили с храната и алкохола хора.

Какво трябва да знаем за преяждането и какво трябва да направим, за да си спестим развалянето на празниците по този ужасен начин?

През първите минути на преяждането

През първите минути, след като сте погълнали някаква храна, въглехидратите се обработват и усвояват още в устата, особено захарите. В това време мозъкът ви изпраща сигнали, че иска още, тъй като вкусовите рецептори са по-скоро раздразнени, отколкото задоволени.

Така преди мозъкът да получи обратна връзка от червата и стомаха, че вече сте нахранени, вие поглъщате още излишни количества храна.

30 минути до 1 час след преяждането

В рамките на първия час след изяждането на предястието, основното и десерта, заедно с всичките добавки към тях, инсулинът ви е скочил до небето, мъчейки се да компенсира екстремно високите нива на кръвна захар. Това важи дори за хората, които не страдат от диабет.

Ако сте прекалили повече със солените храни, отколкото със сладките, трябва да знаете, че стените на кръвоносните съдове вероятно са станали по-твърди и нееластични. Редовната злоупотреба и въобще консумацията на по-солени храни води до трайно втвърдяване на кръвоносните съдове. Това от своя страна води до високо кръвно налягане и хронични болести на сърдечносъдовата система.

Един час след преяждането

Черният ви дроб вече е претоварен. Хранителните вещества, които трябва да смилат храната, са в несъответстващи количества, защото обстановката е крайно объркваща и пренаситена от различни хранителни вещества. Затова и секрецията на съответните ензими е затруднена.

Ако сте достатъчно късметлии, погълнатите въглехидрати няма да се натрупат под формата на мастна тъкан, а ще бъдат изгорени под формата на краткосрочна енергия. В повечето случаи обаче не става така. Всичко се трупа на места, на които не бихте искали това да се случи.

Шансовете да блокирате организма си също са много големи. Трупането на килограми е най-малкият ви проблем.

Как да избегнете преяждането по празниците?

 

Наблегнете на нискокалоричните напитки

За да запълните стомаха си и да намалите желанието за още храна, пийте повече нискокалорични напитки и течности. Това е най-вече водата. Соковете от пресни плодове и зеленчуци също са добър вариант. Не забравяйте, че газираните напитки и натуралните сокове носят празни калории на тялото под формата на захари.

Далече от очите – далече от ума

Просто избягвайте слагането на всички ястия на масата. По празниците това почти не е възможно, затова другият вариант е да сервирате на масата директно в чиниите, а не да поднасяте платата с ястията, които да продължават да стоят на масата докато се храните. Така ще избегнете желанието за допълнително сипване на втора и трета порция.

Малки порции

Малките порции са решаващи, когато искаме да се предпазим от преяждане. Лакомията е най-големият враг не само на стройната фигура, а и на здравето по време на празниците.

На празничната трапеза се сервират множество ястия. За да не се лишавате от нито едно от тях, просто ги опитвайте в изключително малки порции.

Правете паузи

Интервалите между постъпването на различни видове храна в стомаха са много важни. Това дава възможност на черния дроб, стомаха и жлъчката да секретират съответните ензими, необходими за разграждането.

Така ще избегнете тежестта, подуването, подпирането, паренето и киселините.

Коментирай