Семейство

Какво говори цветът на изпражненията за здравето?

Всеки цвят е провокиран от различни състояния

08.12.2015г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Цветът на изпражненията е много важен. Той подсказва не само какво сте яли, но и от какво може да страда организмът ви. Различните цветове подсказват за наличие на даден проблем, който следва да бъде проверен от специалист.

Прието е, че нормалният цвят на изпражненията трябва да е средно до тъмнокафяв. Какво обаче означава, ако нюансът или цветът са различни?

Червено-кафяви изпражнения

За този цвят изпражнения може да има няколко обяснения. Първото и много важно е да си спомните какво сте яли през деня или предния ден. Ако сте яли храна, която има по-наситени червени багри, като например цвеклото, червените боровинки и дори някои изкуствени оцветители, трябва да имате предвид, че те боядисват силно.

Другата причина за червено оцветяване на изпражненията може да е наличие на кръв в изпражненията. Незабавно трябва да се консултирате с лекар, за да се изключат заболявания на дебелото черво като рак, например.

Черни изпражнения

Черният цвят на изпражненията може да е причинен от различни медикаменти, например хранителни добавки с желязо. Обикновено това е безвредно и е временен ефект, който отминава с времето.

Ако обаче явлението не отшумява, може да е сигнал за язва на стомаха или дванадесетопръстника. Това се дължи на отлагане на кръв в тънките черва, а в последствие и в дебелото черво.

Черните изпражнения могат да са сигнал за рак на дебелото черво, дванадесетопръстника. Може да се дължи също така на инфекция, възпаление или хроничен запек.

Зелени изпражнения

Зелените изпражнения също могат да се дължат на различни храни. Спанакът, например, както и някои други листни зеленчуци, съдържащи в себе си хлорофил, боядисват изпражненията в зелено. Това се дължи на биохимични процеси в тялото, които отделят багрила при абсорбцията.

Затова се счита, че тези промени в цвета на изпражненията са едни от най-безопасните.

Зеленикаво-жълти изпражнения

Жлъчният сок, секретиран от черния дроб, има подобен цвят. Ако забележите, че изпражненията ви имат зелено-жълт цвят, това може да означава, че има наличие на възпаление на жлъчката или някакви други проблеми, които лекарят ви ще определи най-точно.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Marya Gyuzeleva ( преди 2 години )
Здраве и красота