Семейство

Връзката между зеленчуците и усмивката се осъществява в детската чиния

Усилия в стремежа за нов и устойчив модел на здравословните храни сред младите хора

09.12.2015г. / 16 12ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците на Bonduelle станаха посланици на здравословното хранене в училищата. Без официални дрехи и бляскава церемония те привлякоха вниманието на ученици, учители и родители с два интересни фотокулинарни конкурса за здравословна закуска. В духа на корпоративната социална отговорност и посвещаването на обществено значима кауза, двата проекта имаха за цел акцентирането и налагането на нов и устойчив модел на здравословните храни сред младите хора. Защото възпитанието започва от семейството, за да продължи в училищната среда.

Обичайно свързваме междинните похапвания с вафла, кифла или плод и съвсем забравяме за зеленчуците. Здравословният „снакс“ може да бъде: домашно приготвен солен кекс с консервиран грах и гъби, пълнена палачинка със зеленчуци или семпла салата от бейби моркови и царевица, подправени с лимонов сок, зехтин, сол и счукано ленено семе или сусам. Рецептите са много, затова морковите, грахът, царевицата, спанакът, цвеклото, гъбите и зеленият фасул на Bonduelle станаха главни герои в двата конкурса:

Зеленчуци в раницата си сложи и на училище с усмивка отиди“ продължи един месец, от 10 септември до 10 октомври 2015 г. Той беше насочен към родителите, които трябваше да изпратят авторски снимки на училищни закуски със зеленчуци за техните деца. Пристигнаха купища красиви предложения, приготвени с любов и грижа за здравето на малчуганите, а най-добрите получиха награди.

След него обявихме Национален фотоконкурс за „здравословна“ снимка „Яжте здравословно, похвалете се със снимка“, насочен към учителите на 1-7 клас в училища в цялата страна. От 1 до 20 октомври 2015 г. те трябваше да организират и мотивират своите ученици да измислят креативна идея за снимка, плакат, стихотворение и други, показващи идеята за здравословно хранене. Над 50 класа от София, Перник, Плевен, Ловеч, Силистра, Балчик, Бургас, Тутракан, Гоце Делчев, с. Майско, с. Лопян и др. се включиха в оспорваната надпревара. Големият победител стана 2 „в“ клас, при ОУ „Христо Никифоров“, гр. Ловеч с кл. р-л Мария Георгиева, който спечели мултимедиен проектор и екран. Втора награда (кутии за обяд за целия клас и торба с продукти Bonduelle) отиде при 3 клас, с кл. р-л Даниела Петрова, ОУ „Хр. Ботев“, с. Лопян, община Етрополе, обл. Софийска. Трета награда (бутилки за вода за целия клас и торба с продукти Bonduelle) получи 4 „б“ клас, с кл-р-л Хризантема Йорданова, ОУ „Св. Кл. Охридски, гр. Плевен.

Участниците и в двата формата на предизвикателството на Bonduelle намериха заедно верния отговор – връзката между зеленчуците и усмивката се създава в детската чиния.

Здравословната закуска става ежедневие за децата, когато зад идеята застанат родителите и училището. Хранителните и здравословните навици не се възпитават с назидание, сухи лекции или размахване на пръст. През играта, личния пример и ангажирането на младите хора в процеса на опознаване качествата на зеленчуците в самото готвене, се осъществява тихото, вкусно възпитание в здравословно хранене.

Коментирай