Семейство

5 неща, които децата научават от родителския пример, не от думите

Покажете на децата си какво трябва да правят с живота си, а не го казвайте просто ей така!

19.07.2019г. / 13 54ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки родител иска само най-доброто за детето си. В желанието си да научим децата си да се справят с живота, ние непрекъснато им даваме наставления, поучаваме ги, говорим им, забраняваме или пък поощряваме.

Но само думи не са достатъчни. Действията са най-красноречиви и именно заради това децата се учат най-вече от родителските примери. Важно е да даваме красноречиви примери на децата си, а не само да им казваме: „Не прави като мен!“, защото често се случва тъкмо това.

Кои са основните неща, които децата научават от примера на родителите си, а не толкова от техните думи?

„Преследвай мечтите си!“

Всеки родител искрено желае детето му да преследва своята мечта и никога да не се отказва от нея. Затова като родители го изричаме често, когато детето ни е изправено на кръстопът.

Но ако ние самите се примиряваме, не гоним целите си и не даваме пример на децата си в тази посока, трудно бихме могли да ги научим на това.

Децата трябва да виждат как родителите им – техните модели на подражание, се борят, за да постигнат онова, което искат. Примирението не е положителен пример, а само думите не са достатъчни. Често децата повтарят подсъзнателно това поведение.

>> 5 подхопда да направим детето по-креативно <<

„Здравето е най-важно!“

Няма родител, от чиято уста да не е излизала тази фраза. Но има толкова много родители, които не се грижат за своето здраве поради простата причина, че демонстрират пълно себеотрицание в името на здравето и благоденствието на своето дете.

Не мислете, че децата не виждат това. Ако сами не се грижите за здравето си, детето вероятно ще продължи вашия пример и ще неглижира своето собствено. Децата се научават да ценят здравето си, само когато родителите го правят. Колкото и да говорите, че здравето е важно, ако не го покажете на детето си, то няма да оцени истинското му значение и несъзнателно ще следва вашето поведение.

>> 17 признака, че детето ви може да е гений <<

„Не се задържай на работа, която не ти носи удовлетворение!“

Ценен съвет, но колко хора го спазват? Особено когато са в по-напреднала възраст, хората често се примиряват с лошото си служебно положение, енергийно отровната работна среда и токсичните си колеги, казвайки си: „Само да избутам още малко до пенсия.“

За да дадем най-добрия пример на децата си, трябва да показваме, че не ни е страх да опитваме, да падаме и да ставаме, да се борим и да преследваме най-важното нещо – да се чувстваме добре. Живеем само един живот и нямаме право сами да пречим той да протече по най-приятния за нас начин.

Ако казвате на детето си просто да не гледа вие какво правите, а да прави нещата иначе, ефектът няма да е със същата сила.

>> 5 занимания за децата през лятната ваканция, които развиват ума <<

„Пази се от негативни хора!“

Важен съвет, безспорно. Но как детето да ви повярва, ако вижда как търпите ли търпите такива хора в обкръжението си. Понякога е трудно с лека ръка да замахнем и да изтрием негативните и токсични хора от живота си, но трябва поне да се опитаме.

Трябва да направим всичко възможно, за да покажем на децата си колко е вредно да търпят неприятно за тях поведение. Смехът и доброто настроение са най-добрите лечители, помагащи за здравето и дълголетието на човек. 

 

„Цени живота си!“

Да цениш всеки момент, да си благодарен, че си жив, да се радваш дори на малкото, което имаш са все изключително важни качества, които всеки човек трябва да притежава, за да се самосъхрани и изгради като личност.

Днес много деца слагат край на живота си, заради какви ли не безумни причини – несподелена любов, нападки от връстници, неразбиране от страна на приятелите, семейни раздори.

За да предпазите детето си от изпадане в тежка депресия и поява на дълбоки комплекси, показвайте му, че животът е ценен, именно защото е единствен. Той е дар от съдбата, който трябва да пазим и уважаваме, независимо от всичко.

>> 6 добри причини детето да е с баба и дядо през лятната ваканция <<

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време