Семейство

Сортове вина за празничната трапеза

Каберне Совиньон е страхотно за сочни червени меса

23.12.2015г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На празничната трапеза винаги се стремим да поднесем перфектни ястия приготвени с много любов. Техните богати и разнообразни вкусове се нуждаят от подходяща винена компания. Хубавото вино обича добрата храна.

За да бъде празникът ви незабравим и всяка храна да оставя неповторим вкус, споделяме няколко предложения за сортове вина, които може да комбинирате с определени храни.

Шампанското е перфектно с нещо солено. Повечето сухи пенливи вина, като брут шампанско и испанската кава, всъщност имат слаба докосваща сладост. Това ги прави изключително освежаващи при комбинирането със солени храни.

Совиньон Блан върви със салатни сосове, които имат леко кисела нотка. Ако планирате да поднесете на вашите гости ястие, в което ще има много пресни билки, обогатете го с бяло вино от австрийски сорт Грюнер Велтлинер. Неговият лек цитрусов аромат прекрасно се усеща в устата, когато се комбинира с пресни билки.

Каберне Совиньон е страхотно за сочни червени меса. Неговите танини ще освежат небцето ви при всяка хапка месо.

Тези от вас, които искат на празничната трапеза да има рибни ястия трябва да добавят невероятния вкус на Пино Гриджо.

Леки ястия с морски дарове обичат вкуса на нежните бели вина, като например Пино Гриджо, италианския Арнейс или френският Шаблис. За по-мазните и тежки рибни ястия с повече сосове изберете Шардоне.

Пикантните ястия с лека сладка нотка предпочитат сухи сортове вина като Ризлинг.

Както на всяко празнично парти, така и на вашето сте планирали да има невероятни десерти. Тях може да поднесете също с умерени сладки и леко газирани вина.

Обикновено дамите предпочитат вкуса на розето, което е чудесно за поднасяне не само с ордьоври. Розовите пенливи вина имат дълбочина и богатство от вкус, което ги прави идеални за широк спектър от основни ястия.

На всяка празнична трапеза трябва да има и изкусителни сирена. Някои от тях вървят добре със сухи розета, които имат киселинността на бялото вино и характера на червени плодове.

Свързани статии

Ако обичате вкуса на Пино Ноар, знайте че то се съчетава перфектно със землисти аромати като гъби и трюфели.

На празничната трапеза по традиция ще сервираме богато местни ястия със сосове. За тях най-подходящите сортове вино са Шираз и Малбек.

Изисканата празнична маса обича пастети, терини и солени мусове. За тях е подходящ вкусът на червения Зинфандел.

Добър апетит!

Снимка: istock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Михаела Добрева ( преди 8 години )
Защо не се сетихте за поне един български сорт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар