Семейство

Чести грешки при миенето на зъбите

Къде грешим в хигиената на устната кухина

21.12.2015г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Миенето на зъбите е нещо, което всеки човек прави всеки ден. Но замисляме ли се защо то може да не е ефективно?

Зъбната хигиена изисква определени техники, с които да я направим по-качествена. Ако ги спазваме ще предпазим зъбите и венците си от заболявания и необратими последици.

Кои са най-често допусканите грешки при миенето на зъбите?

Не миете зъбите

Някои хора пропускат ежедневното миене на зъбите. Това е най-голямата грешка. Категорично миенето на зъбите трябва да се случва всеки ден, поне по два пъти. По този начин се предпазвате от натрупване на бактерии, плака и микроорганизми, развалящи зъбите и венците.

Използвате четката за зъби неправилно

Дори да имате усещането, че миете зъбите добре, това невинаги е така. Много хора четкат зъбите само в една посока. Пропускането на въртеливите движения, както и диагоналните такива пречи на качественото измиване на зъбите и междузъбните пространства.

За да се справите по-добре със задачата, гледайте се в огледалото, докато миете зъбите. Така не само ще контролирате по-лесно движенията си, но и ще добиете представа дали сте успели да минете с четката навсякъде.

Грешна техника

Споменахме погрешната техника. Важно е да овладеете качественото миене. Не е важно дали ще четкате 3 минути или 1 – важно е как ще го направите. Дръжте четката под ъгъл 45 градуса и редувайте четкане напред-назад, настрани, въртеливо и нагоре-надолу по цялата повърхност на зъбите.

Не наблягате на флуорида

Много хора отдават повече значение на белотата на зъбите, отколкото на тяхното здраве. Важно е да употребявате по-често паста за зъби с флуорид, а не такава за избелване.

Флуоридът е съединение, което укрепва зъбния емайл, стяга венците и намалява риска от поява на кариес. Следващият път внимавайте в избора на паста за зъби.

Миете зъбите в погрешното време

Една от най-често срещаните грешки е миенето на зъбите веднага след хранене. Ако се притеснявате, че остатъците от храна ще развалят зъбите ви – недейте! Това далеч не е съвсем вярно.

Слюнката има своята роля в устната кухина. Тя доразгражда онова, което не сте могли да преглътнете и което е останало по зъбите ви и между тях. Освен това, в слюнката има вещества, които са доста агресивни и ако в момента, в който те действат вие започнете да четкате зъбите, това може да увреди емайла.

Най-добре е да изчакате най-малко 30 минути след хранене, за да измиете зъбите. Толкова време е необходимо на ензимите и веществата в слюнката да спрат да действат.

Задължителното миене на зъбите е препоръчително да се случва 2 пъти на ден – сутрин за свежест и вечер – за здраве. Миенето на зъбите след всяко хранене не гарантира повече здраве. Затова се придържайте най-вече към миенето два пъти дневно.

Не използвате зъбен конец

Зъбният конец е важен в почистването на междузъбното пространство. Там, където четката за зъби не достига, достига конецът. Затова след всяко миене минавайте и със зъбния конец за по-голяма сигурност в качеството на хигиената.

Коментирай