Дядо Коледа е добър и щедър, той сбъдва всякакви мечти. Затова децата развихрят фантазията си и желанията им зависят от това доколко са наясно какви играчки има на пазара. Обикновено желанията на децата се влияят от онова, което са виждали по витрините, рекламите в списанията и по телевизията или когато са ходили на гости на приятелчетата си.

Под елхата те очакват да разопаковат големи и светещи, ходещи и пеещи играчки, никое не очаква да открие дрешка или пантофки. Колкото и необходима или модерна да е дрехата, ако подарите такава на Коледа на малко дете, то вероятно ще остане разочаровано, подобно на Пипи, когато разбира, че за послушните бедни деца наградите са розови гащички.

Детските писма, които дядо Коледа получи на своя имейл адрес на сайта Аз детето, а Снежанка прочете и препрати на работливите джуджета за изпълнение бяха зашеметяващи. Предпочитаните подаръци са мобилен телефон (с капаче, с камера), лего, кукла, голямо плюшено мече, MP3 плеър, домашен любимец, камера за компютър, истински компютър, количка с дистанционно, самолет, колело, шейна и какво ли още не. Със сигурност джуджетата трябва да са се трудили усърдно цяла година, че да успеят да се справят с поставените им задачи.

Средната възраст на децата, които са писали на имейла на Дядо коледа е 8-12 години, но не липсват и хиляди писма написани от мама или татко, с желания на по-малките, които не могат да пишат, както и с желанията и на самите родители.
Родителите, които през цялата година купуват на децата си играчки и книжки, затова за Коледа търсят нещо наистина специално, мечтано и голямо. Както обикновено модата в детските играчки се диктува от големите филмови компании. Актуалните герои тази година са от "Колите", "Ледена епоха", "Гарфийлд 2", " Батман", "Танцуващите принцеси" и "Цар Лъв". Спайдърмен, дискохвъргачките, костенурките нинджа и маската на Дарт Вейдър все още са желан подарък, но не толкова, колкото играчките от най-новия култов филм "Карибски пирати".

Момченцата както винаги желаят писти, радио коли, модули с най-разнообразни отвертки, чукове и други принадлежности на домашния майстор.

По-богатите джуджета ще изработят за своите палавници акумулаторни джипове или мотори. Докато управляват джипа, децата могат да слушат музика, а родителите им да упражняват контрол чрез дистанционното. Малките остават възхитени и от музикалните влакови композиции, които работят с ток, движат се по метални релси, изпускат пушек и издават звукови и светлинни сигнали, съвсем като при истинските.
Актуални желания при момиченцата са почти истинско бебе с невероятно мека кожа, което трябва да бъде хранено със специална кашичка, повивано, може да плаче, да пишка и да се смее, като аксесоар към него децата може да искат столче за хранене на бебето, пеещо легло или количка за разходки сред природата. Не е за подминаване и играчката – глава на кукла, с всякакви аксесоари за гримиране и фризиране, замъкът на Пепеляшка, или музикална кухня с микровълнова печка, пералня и мивка. На мода са и бременните кукли, от чието коремче се вади друга малка кукличка – бебе, както и куклите булки. С една дума, децата се готвят усърдно за времето, когато ще бъдат възрастни.

Наред с всички тези материални желания, децата искат и здраве, щастие и работа за мама и тате. Някои от тях искат сестричета или братчета, да имат татко, нова къща, да са винаги усмихнати и мир за всички хора.

А вие всички джуджета, които сега четете, не се помайвайте, а тичайте да изпълнявате, защото дядо Коледа вече стяга шейната и скоро ще дойде при децата. Хо хо хо – чувате ли веселяшкия му смях, усмихнете се и тръгвайте да пълните чувала, че той вас чака.

От нас успешна подготовка за коледните и новогодишни празници.