Семейство

Причините за ниски енергийни нива в организма

Какво в ежедневието сваля нивата на енергията ви?

23.03.2016г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Необходимо е енергийните нива на организма да са в оптимални граници през целия ден, за да вършим качествено и здравословно задачите, с които сме заети. Има много фактори обаче, които намаляват енергията ни, карат ни да се чувстваме мудни, недееспособни, отпаднали и летаргични.

Това състояние не е безобидно, защото може да повлияе не само настроението, но и редица физиологични и биологични процеси в организма.

Какво в ежедневието ни спомага за намаляване на енергийните ни нива?

Пиенето на енергийни напитки

Енергийните напитки са лош навик. Те лъжливо повишават рязко моментното ниво на енергията в организма. Приливът на енергия се дължи на прекомерните количества кофеин и захари в тези напитки, които не само повишават рязко нивата на кръвната захар и кръвното налягане, но скоро след това енергийните нива рязко спадат.

Хормоните на стреса се увеличават, с което отпадналостта става още по-осезаема.

Начинът, по който ходите

Походката има значение. Не само тя, но и цялостната стойка на тялото. Ефектът върху издръжливостта и енергийните нива е голям.

Колкото по-прегърбени сте, колкото по-ситни и неравномерни крачки правите, толкова повече енергия хабите, за да придвижвате тялото си. Отпуснатата стойка с люлеещи се разнопосочно ръце също намалява енергийните нива.

Редуването на ситни с големи крачки също хаби енергия. Вместо това изправете стойката и внимавайте, когато вървите, да го правите равномерно и с бодра крачка.

Разхвърляното ви бюро

Колкото повече хаос цари около вас на работното място, толкова по-отпаднали ще се чувствате. Визуалното усещане за претрупаност кара мозъка да хаби повече енергия в стремеж да ви запази дееспособни през деня. Това кара тялото да отпадне и да се чувствате още по-неенергични, отколкото бихте били, ако работите на подредено и просторно бюро.

Дехидратирани сте

Пиенето на достатъчно течности е много важно за поддържане енергийния баланс в тялото. Дехидратацията причинява главоболие, отпадналост, понижено настроение, забавен метаболизъм, натрупване на токсини в организма и липса на енергия.

Работа в извънработно време

Прекомерното натоварване с работни ангажименти сваля много драстично енергийните нива. Дори да не се чувствате изморени, стресът и напрежението се отразяват на всички нива върху работата на клетките. В даден момент ще рухнете. Имунната система отслабва и защитните сили на организма изнемогват.

Социалният ви кръг

Има токсични приятели, колеги, близки, дори хора от семейството, в чието присъствие енергийните ви нива могат да падат рязко. Това се причинява от различни обстоятелства. Следете след разговора с кого се усещате емоционално изтощени и просто ограничете контактите си с него, за да запазите организма си здрав.

Снимки: istock

Коментирай