Семейство

Взаимно подсилващи се хранителни комбинации

Кои продукти трябва задължително да ядем в комбинация?

08.04.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хранителните комбинации са изключително важни. Съчетани правилно, различните продукти могат да ни дадат максимума от своя потенциал. Както важи правилото за разделното хранене, което подчертава вредното влияние на определени групи храни, приети заедно, така и обратното правило е в сила – някои продукти действат на организма по-добре в комбинация.

Кои са най-уместните хранителни комбинации, които трябва да приемате заедно?

Банани и млечни продукти

В бананите се съдържат едни от най-полезните фибри, както и високи нива на калций и калий. Ако изпитвате проблеми със стомашно-чревния тракт, както и с костно-ставния апарат е най-добре да наблегнете на комбинацията банани и мляко (прясно и кисело).

Фибрите в бананите ще ви помогнат да решите проблема със стомаха и червата, а калцият в млечните продукти ще активизира по-качествената абсорбация на фибрите в банана.

Ягоди и фъстъчено масло

Ягодите са много богат източник на витамини и по-специално на витамин С. Витамин С е важен за цялостното повишаване на защитните сили на организма, а пък витамин Е за здравето на очите.

В съчетание двата витамина се допълват и взаимно се активизират. Ягодите са прекрасен източник на витамин С, а ядките и растителните масла на витамин Е. Затова специалистите съветват двата вида храни да се ядат в комбинация. Похапвайте ягоди с ядки, фъстъчено масло и малко кисело мляко.

Броколи и горчица

В броколите се съдържат важни ензими, които имат свойството да се борят с рака. При процеса на готвене обаче тези ензими се потискат или разрушават. В комбинация с горчица този процес се възпрепятства заради наличието на хрян в горчицата, който провокира абсорбирането на ензимите в тялото.

Можете да комбинирате броколите с друг вид кръстоцветни растения като руколата, например.

Кафе със захар

Много хора пият кафето си без захар заради индивидуални предпочитания или за да се предпазят от излишни калории.

Тази комбинация от кафе и захар обаче подпомага полезните функции на кофеина за мозъка като подобрява вниманието, концентрацията и бодростта, пише rd.com.

Ябълки и зелен чай

Зеленият чай и плодовете са идеална комбинация, защото са полезни и нискокалорични. Според изследванията фитохимикалите в ябълките и ензимът катехин, намиращ се в зеления чай си партнират чудесно в борбата срещу образуването на съсиреци, тромби и сгъстяване на кръвта. Тези състояния са потенциално опасни за сърдечносъдовата система и дори могат да предизвикат запушване на централен кръвоносен съд и да доведат до смърт.

Лук с хляб

Ако обичате да похапвате пълнозърнеста филийка, богата на цинк, имайте предвид, че лукът и чесънът повишават действието на цинка заради богатото си наличие на сяра.

Тази мощна комбинация повишава имунитета и предпазва от различни възпаления.

Авокадо и моркови

Морковите са много богати на бета-каротин. Той е важен за здравето на очите, кожата, косата, ноктите. Ако бета-каротинът не бъде консумиран в комбинация с полезни мазнини и мононенаситени мастни киселини, ефектът му няма да е същият.

Ето защо авокадото е идеалният вариант за целта. Яжте авокадо в комбинация не само с моркови, но и други източници на бета-каротин като пъпеш, спанак, зеле. Вместо авокадо можете да комбинирате още с орехи, бадеми, зехтин.

Снимки: istock

Коментирай