Семейство

4 сериозни причини да не спите с лещи

Правила за хигиената при носене на контактни лещи

14.04.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Контактните лещи са необходимост за хората с висок диоптър. Честа грешка, допускана от мнозина е спането с контактни лещи. Задължително е преди лягане те да бъдат свалени, защото в противен случай съществуват много рискове за очите и зрението въобще.

Бактерии

Бактериалните микроорганизми са първата причина, заради която не трябва да спите с контактни лещи. Лещите трябва да се свалят всяка вечер и да се поставят в дезинфекциращ разтвор. Така предпазвате очите си от инфекции, гъбички и вируси.

Ако не спазвате този ритуал, очите ви са изложени на голям риск от заразяване с различни микроорганизми.

Хипоксия на окото

Хипоксията представлява слабо кръвоснабдяване на окото, което пречи на достатъчното количество кислород да достигне окото.

Поначало носенето на лещи може да ограничи кръвоснабдяването на роговицата, с което кислородът в окото да бъде в намалено количество. Със спането с лещи кислородът намалява още повече, с което рискът от сериозни усложнения в очите нараства многократно. В тежки случаи на хроничен недостиг на кислород в окото може да се стигне дори до слепота.

Язви на роговицата

Роговицата е най-външният слой на окото. Той може лесно да бъде наранен механично. Спането с лещи увеличава риска от поява на отворени рани и увреждания по окото, което крие риск от много усложнения, включително слепота.

Могат да настъпят още инфекции, малки частици могат да проникнат в окото и да причинят щети. Развитието на инфекции е няколко пъти по-високо при отворени рани на роговицата на окото.

Слепота

Кератитът е често срещана инфекция при носещите контактни лещи, които не спазват необходимата хигиена. Той се причинява най-вече от бактерии, гъбички, херпес. Нелекуваният кератит може да причини слепота или значителна загуба на зрението.

Съхранението и стриктната хигиена на контактните лещи е от огромно значение за очите и зрението. Бъдете бдителни и ако не можете да сте сигурни в спазването на правилата, то поне носете еднократни меки лещи, които да сменяте често.

Снимки: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ева ( преди 8 години )
Има лещи, с които може да се спи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар