Семейство

Защо децата не обичат да четат?

Сравнявате техните умения с тези на връстниците им

26.05.2016г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Родителите винаги са пример за своите деца, било то лош или добър. Децата се учат от нас, възрастните, на възпитание, на отношение към околните, дори и на любов към книгите. Вашето дете не обича да чете? Малките не се раждат с нежелание към четенето, то се формира поради една или друга причина. Вижте най-честите от тях.

Сравнявате техните умения с тези на връстниците им

Всяко дете се учи да чете със свои темпове. Бъдете търпеливи, дори и това да означава, че детето ви ще чете по-бавно в сравнение със своите съученици. Когато четат със свое темпо и са спокойни, че ги подкрепяте, тогава децата ще се научат да четат правилно, да вникват в съдържанието.

От друга страна, честа грешка на родителите е да сравняват уменията на децата си с тези на техните връстници. Това не само не стимулира процеса наречен четене, но и не изгражда самочувствие в малките.

Страхуват се да не бъдат осмивани

Комуникацията с децата е много важна. В клас те четат на глас пред своите съученици. Ако някой има трудности с четенето, нерядко следват и подигравки. Тук задължение на учителите е да не позволяват това да се случва.

От друга страна, ваша е задачата да комуникирате всеки ден с детето за това как е минал учебният ден, дали среща някакви затруднения в учебния процес.

Малките имат нужда да споделят. Когато разкрият своите страхове  относно четенето, ще може да реагирате. На първо време вдъхнете кураж, вдъхновете детето да четете заедно, за да подобри уменията си и не на последно място се обърнете към класния ръководител.

Не харесват четивото

В училище има задължителна литература, която невинаги е приятна на децата. Въпреки това тя рядко се оказва причина те да не искат да четат. Както казахме, четенето трябва да е вълнуващ и вдъхновяващ процес, затова е важно извънкласното четиво или това в предучилищната група да е интересно.

Нека децата сами изберат своите книжки, според интересите им. Има голямо разнообразие от четива съобразени с възможностите и възрастта на децата, които учат не само на четене, но и на творчество.

Свързани статии

Не разбират това, което четат

Четенето е процес, който изисква да вникнем в съдържанието, да помислим над него, да ни е интересно. Понякога нежеланието на децата да четат както в ранна, така и в по-късна възраст идва от това, че не разбират материята. За да не се случва това, когато учите заедно уроците или четете някоя книжка, разговаряйте.

Прочетете урока, историята или част от тях, след това разсъждавайте заедно върху прочетеното. Нека изкажат мнение, помогнете им да изведат ключовото от текста, ако има непознати думи, обяснете им ги.

Снимка: istock

Коментирай