Семейство

Навиците на нещастните хора

Критични към себе си и останалите

07.06.2016г. / 17 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В живота си срещаме много и различни хора. Всички те са различни по характер, но винаги има такива, които се открояват от останалите. Те винаги показват дискомфорт, често казваме че „мрънкат“, бялото за тях е черно, а черното може да бъде още по-тъмно.

Определяме ги като хронични нещастници. Да, всеки е срещал поне един такъв човек или му се налага към настоящия момент да дели едно бюро с него. Вижте кои са лошите навици на нещастните хора. И не бъркайте депресията с хроничното нещастие, те са две различни неща.

Хронично оплакване

Щастливите и успешни хора не се оплакват много. От друга страна, хроничните оплаквачи винаги имат да кажат нещо негативно, дори и когато хората край тях демонстрират положителна нагласа и щастие.

Въпреки че всички ние попадаме в различни ситуации, при различни обстоятелства, някои от тях определяме като несправедливи, нежелани. Но в крайна сметка трябва да се опитаме да ги разрешим, а не да мрънкаме. В противен случай, този негативизъм ще се прояви и в хубавите моменти.

Клюки

Нищо друго не излъчва несигурност и нещастие, както клюките и клеветите по чужд адрес. Лош навик на нещастните хора, с който трудно ще могат да се разделят. Щастливите, уверени хора не се фокусират толкова върху другите. Те насочват усилията си не в това да причиняват неприятности, а да бъдат по-добри в това, което правят.

снимка: istock

Враждебност

Враждебността невинаги изглежда агресивна. Подобно на други отрицателни емоции, тя е излишна тежест, която нещастните хора носят със себе си. Негативно отношение, действия, които се опитват да злепоставят и наранят отсрещната страна, игнориране... Всичко това с цел да изпъкнат пред останалите.

Критични към себе си и останалите

Всеки от нас по някакъв начин говори за себе си. С външен вид, осанка, представяне в работата и отношение към останалите. Собствената ни стойност е съществен компонент на нашето щастие.

Нещастните хора имат навика когато допуснат грешки да не положат достатъчно усилия да ги поправят или да се поучат от тях, а да обвиняват себе си. Силната критика към Аз-а почти винаги се прехвърля и към останалите хора. Дори и да няма повод, нещастните винаги ще намерят причина да критикуват хората в близкото си обкръжение.

Негативни зависимости

Повечето неща, до които се докосваме в ежедневието са добри, когато биват приемани в умерени количества. Това важи за употребата на алкохол, консумацията на храни, забавленията. Но когато някои от тях заемат централно място в живота ни, те се превръщат в проблем.

За съжаление много от хората, които могат да бъдат наречени нещастни, намират утеха в алкохола, достигат до тежки хранителни разстройства и т. н. Те стават зависими не само от тези неща, а и от нещастието.

Съжаляват за миналото

Единственото, което не можем да променим е миналото. Един друг лош навик на нещастните хора е това да изпитват съжаление за минали неща.

Свързани статии

Редица изследвания потвърждават, че повтарящите се негативни мисли за решения взети в миналото, често са предшественик на хроничен стрес и депресия.

Притесняват се за бъдещето

Друг лош навик на нещастните хора е да се притесняват за бъдещето със или без наличието на обстоятелства, които да ги карат да изпитват подобни притеснения. Те се фокусират по-малко върху настоящето, често поглеждат към миналото, а бъдещето през тяхната призма изглежда по-лошо.

Коментирай