Семейство

За какво още може да се използват средствата на ароматерапията?

В дома, градината, и дори в борбата с насекомите!

05.06.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ароматерапията се използва най-често за успокояване, релакс, освобождаване от стреса и намаляване на тревожността. Благоуханията имат положителни въздействия върху човешкия организъм и в частност върху нервната система. Когато тя е подобаващо релаксирана, целият организъм се чувства цялостно по-добре.

Но средствата на ароматерапията могат да се използват и по други начини в дома, градината и семейството. Ето как!

Срещу насекоми

За премахване на насекоми и вредители можете да използвате смес от етерични масла, които за вас ухаят прекрасно, но не се понасят от насекомите и в частност от комарите и бълхите.

Можете да използвате смес от етерични масла от лимонена трева, коча билка, здравец, кедрово дърво, мандарина, сусамово масло. Смесете по десетина капки от всяко етерично масло в бутилка с пулверизатор. Напръскайте откритите части на тялото си и ще изгоните насекомите от себе си.

За адаптиране към часова разлика

По време на пътуване часовата разлика е един от най-мъчителните странични ефекти на преживяването. Можете да си помогнете с етерично масло от лавандула, което ще ви успокои и ще ви помогне да преодолеете стреса от липсата на сън.

Лавандулата освен това действа приспивателно, което ще ви накара да гушнете възглавницата по-бързо от очакваното.

Срещу охлузвания и рани

Маслото от арника има оздравителни свойства, освен че ухае превъзходно. Смесена с масло от гроздови семки, арниката прави чудеса с раните и натъртванията.

Срещу махмурлук

Етеричното масло от грейпфрут е много полезно срещу махмурлук. То пречиства черния дроб и бъбреците като подобрява функцията и на лимфната система. Смесете го с няколко капки етерично масло от розмарин и ще облекчите неприятните симптоми.

Свързани статии

При болки в зъбите

Етеричните масла от лайка и карамфил имат силно облекчаващи зъбобола и възпаленията на венците свойства. Подходящи са при бебета, страдащи от болки и раздразнения при поникване на зъбите.

Маслото от лайка може да се смеси с масло от бадем, което също има антибактериални свойства, намаляващи възпаленията. Напоете памучен тампон със сместа от масла и поставете върху възпаленото място за известно време.

Може да се прилага и външно като се намаже обилно зоната на възпалението отвън откъм кожата на бузите.

Срещу целулит

Средствата на ароматерапията са добри и в борбата с целулита. Подходящи за целта масла са тези от розмарин, копър, грейпфрут, хвойна и здравец. Смесете по няколко капки от всяко от тях в шишенце. Намажете кожата и масажирайте с кръгообразни движения.

Тези масла стимулират кръвообращението и намаляват възпалението, каквото е целулитът.

Снимки: iStock

Коментирай