Семейство

Лъжливи митове за артрита

Какво трябва да знаем, за да се предпазим

23.06.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Артритът е заболяване, което засяга само възрастните хора. Това е един от най-разпространените митове за артрита. Той и още много други се ширят и пречат на младите хора да се замислят върху същината на този проблем и да вземат мерки навреме.

Често не обръщаме особено внимание на болките в ставите, именно защото мислим, че надали страдаме от артрит предвид възрастта си.

Артритът обаче може да засегне хора от различни възрасти и пол. Той е коварно заболяване, което се отразява зле не само на ставите, но и на общото физическо здраве на организма.

Ето кои са и митовете за артрита, на които не трябва да се доверявате!

„Повечето хора ще получат артрит като остареят“

Както уточнихме, артритът не е непременно старческо заболяване, което всеки така или иначе получава с възрастта. Той е строго индивидуално предопределено изменение в ставите, което се влияе от много фактори – тегло, начин на живот, генетична обремененост, възпалителни процеси в тялото, хронични заболявания, хормонален дисбаланс и други.

„Артритът не е чак толкова опасно заболяване, просто те болят ставите и толкова!“

Това твърдение е крайно невярно, защото всъщност артритът може да засегне прилежащите до ставите тъкани, съединителната тъкан в организма, както и да възпрепятства работата на определени органи.

Особено опасен е ревматоидният артрит, който може да нанесе толкова големи поражения с годините, че да доведе до смърт поради полиорганна недостатъчност.

„Наднорменото тегло засяга само коленните и тазобедрените стави“

Този мит е доста разпространен, защото тези стави са и най-натоварените поначало в цялото тяло. Те носят цялата тежест и участват в абсолютно всяко движение, което извършваме през деня. Затова и болят най-често и най-силно.

Артритът обаче засяга всяка става в тялото, а наднорменото тегло влошава състоянието на ставите. Дори най-малките стави могат да бъдат засегнати от няколкото допълнителни килца отгоре.

„Не е нужна специална диагностика, за да се установи, че имаш артрит“

Напротив – не всяка болка в ставите задължително е причинена от артрит. Ето защо консултацията с лекар по въпроса е от огромно значение. След уточняване на диагнозата се предписва и адекватно лечение.

Много често хората пият болкоуспокояващи или обикновени противовъзпалителни медикаменти, когато усетят болка в ставите. Временният ефект на тези лекарства създава впечатление на излекуване.

Така в случаите на артрит нещата се изпускат във времето, проблемът се задълбочава, усложнява се и засяга и други части на тялото. Ето защо е важна навременната диагностика, предотвратяваща ранното инвалидизиране и деформация на ставите.

„Тренировките влошават симптомите на артрит“

Не е вярно, че ако страдате от артрит не трябва да се движите, напротив. Ставите работят най-добре, когато се ползват непрекъснато. Раздвижването е от голямо значение за предотвратяване усещането за скованост в ставите.

За да избегнете болките е добре да се придържате към по-щадящи спортове като плуване, разходки, ски бягане. Тичането и аеробиката, например, натоварват сериозно ставите, което влошава състоянието им, повишава възпалението и предизвиква силна болка.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време