Семейство

6 естествени лека за щитовидната жлеза

Спомагат за подобряване на функцията ѝ

24.06.2016г. / 08 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка:freeimages

Снимка:freeimages

Щитовидната жлеза е орган, разположен в основата на шията. Нейният размер е сравнително малък, но играе голяма роля за протичането на редица процеси в човешкото тяло. Хората, които страдат от проблеми с щитовидната жлеза, знаят как това се отразява на тяхното общо здравословно състояние.

Безсъние, нервност, трупане на излишни килограми или рязко спадане на теглото са само част от неразположенията при пациенти с проблемна щитовидна жлеза. Освен назначените от специалист медикаменти, има и някои натурални средства, които могат да спомогнат за подобряване функцията на този така важен орган. Вижте някои от тях, които аюрведа препоръчва.

Ленено семе

Лененото семе е много богат източник на омега-3 мастни киселини, а те са от изключително значение за здравословната функция на щитовидната жлеза. Семената могат да се приемат с различни видове зърнени закуски, да се добавят към смутита, сосове, ястия, салати.

Важно е преди да ги добавите, предварително да бъдат смлени, за да може организмът ви да извлече от тях всички полезни хранителни вещества. Освен семена може да приемате и ленено масло. Така по естествен път ще регулирате функцията на щитовидната жлеза.

Ехинацея

Една от най-често приеманите билки под формата на чай е ехинацеята. Тя стимулира защитните сили на организма и спомага за по-бързото възстановяване по време на настинки и грип.

Но приемът на отвара от билката се препоръчва и на хора, които страдат от базедова болест и синдром на Хашимото, тъй като ехинацеята може да спомогне не само за засилване на имунитета, но и за подобряване на цялостното здравословно състояние, включително и това на щитовидната жлеза.

Срещниче

Ефективна билка, която се препоръчва при хипертиреоидизъм. Тя може да облекчи неразположенията като сърцебиене, загуба на тегло, задух, тревожност. Също така по естествен път може да спомогне за контрола на секрецията на хормони, като на тироксин например.

Мехурчесто водорасло

Мехурчестото водорасло се препоръчва при хипотиреоидизъм и наднормено тегло. То е богато на йод, витамини, минерали и спомага за подобряване функцията на щитовидната жлеза. Може да се приема под формата на чай или хранителни добавки.

Свързани статии

Ашваганда или индийски женшен

Още една полезна билка, която яюрведа препоръчва на пациенти страдащи от автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Индийският жен шен има редица ползи за организма. Засилва имунитета, спомага на пациента да се справи със стреса, но също така има и противовъзпалителни ефекти. Може да се приема като отвара или под формата на хранителна добавка.

Важно е преди да приемете каквито и да било билки или хранителни добавки да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Снимка freeimages

Коментирай