Семейство

Важни неща, които трябва да знаем за гъбичките по ноктите

Кое е важно, за да се предпазим

07.07.2016г. / 14 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъбичките по ноктите правят ръцете и краката ни да изглеждат ужасно. Лошото е, че лечението е изключително трудно. Ако се изчака прекалено дълго и гъбичките проникнат твърде навътре до нокътния матрикс, видът на нокътя може никога да не се възстанови дори след успешно лечение.

Какво още трябва да знаем за гъбичките по ноктите?

Гъбичките се загнездват и размножават благодарение на влагата

Гъбичните микроорганизми са влаголюбиви. Те не се загнездват на сухи места по тялото по простата причина, че сухата кожа не ги подхранва.

По кожните гънки и местата, които се изпотяват по-обилно гъбичките виреят най-добре. Ноктите на краката са в най-рискова позиция, защото краката се потят доста обилно, особено в затворени обувки от изкуствена материя, изкуствени чорапи, усилени тренировки.

Често инфекцията от краката се пренася и на ръцете чрез допир и особено ако ръцете не се мият обилно след това.

Измиването с топла вода и сапун както на ръцете, така и на краката е от голямо значение в превенцията на гъбичките.

Лакът за нокти не може да ви спаси

Много жени погрешно смятат, че ако държат ноктите си постоянно лакирани, това ще ги предпази от евентуална гъбична инфекция.

Специалистите дерматолози съветват да се дават почивки по ден-два между различните лакирания, а не да се нанася лак веднага след премахването на стария. Така се дава възможност на ноктите да регенерират и да поддържат здравословното си състояние.

Много често гъбичната инфекция „работи“ под лака. Болният не знае, че е заразен и забелязва чак когато нокътя вече има поражения.

Лакът не предпазва ноктите, защото инфекцията може да навлезе под него откъм върха на ноктите, откъм основата им при разранени кожички, особено ако биват често изрязвани.

Научете се да разчитате сигналите

Снимка: iStock

Регистрирането на гъбичната инфекция в самото начало е от голямо значение за успешното ѝ овладяване.

Нокът, заболял от гъбична инфекция отначало променя цвета си, пожълтява, започва да добива вълниста форма, набръчква се и при напреднала инфекция започва да се удебелява и дори отлепя от нокътната плочка.

Не чакайте дори при първите сигнали, а веднага отидете при дерматолог!

Лечението отнема много време

Гъбичните инфекции по ноктите са сред най-упоритите такива. Лечението им може да отнеме месеци, дори години. При напреднали гъбични инфекции се налага комбинирано лечение чрез мазила, мехлеми, лечебни лакове и перорални медикаменти.

Съществуват и нови лазерни технологии, които също успешно повлияват гъбичните инфекции, но са доста скъпи. Консервативното лечение също не е никак евтино предвид продължителността му.

Медикаментите, които се приемат през устата са нож с две остриета, защото имат вредно влияние върху черния дроб, стомаха и бъбреците.

Изобщо, колкото по-рано се хване инфекцията, толкова по-добре и по-лесно се провежда лечението.

Гъбичките по ноктите са заразни

Въпреки че гъбичките по ноктите се предават по-трудно от човек на човек, това никак не е невъзможно, напротив.

Гъбичките по кожата и гениталиите са сред най-заразните, но и нокътните гъбички също се предават при допир.

Бъдете внимателни и спазвайте строга хигиена. Не ползвайте общи кърпи и спално бельо, ако в дома има заразен с гъбички по ноктите. Редовно дезинфекцирайте работното си място и особено клавиатурата на компютъра.

Мийте ръцете с вода и сапун или антибактериални кърпички веднага след като сте пипали замърсени обществени повърхности като дръжките в градския транспорт, например.

Коментирай