Семейство

Защо тичането край брега на морето е полезно?

Препоръчва се при болезнени стави

16.08.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лято, море, пясък. Няма нищо по-хубаво от разходките край брега на морето. За някои хора всеки ден започва или завършва с лек крос. Вижте защо е полезно тичането на пясък

Тренировката е по-интензивна

Според проучвания тренировката на пясък изисква 1,6 пъти повече енергия, отколкото тази, която се извършва върху твърда повърхност. Тичайки край брега на морето, тялото ви трябва да работи много по-усилено, за да отговори на външните промени.

Също така, при тренировка на трева или твърда настилка, ще изгорите по-малко калории, отколкото на пясък. Това е така, защото тичането върху пясък, прави тренировката много по-интензивна. 

Препоръчва се при болезнени стави

Тичането е тренировка, за която се изисква издръжливост, но и здрави колене и глезени. Болезнените стави и сухожилия, могат да направя невъзможно да изпълняваме сутрешни или вечерни кросове.

Но тренировките в пясък, значително улесняват движението на ставите. Пясъкът е мека повърхност, която значително намалява дискомфорта в глезените и колената, а и рискът от нараняване е много по-малък, отколкото ако тичате на твърда повърхност, като асфалт или трева. 

Укрепвате долната част на тялото

Когато тренираме тялото си, трябва да работим за всяка група мускули. Ходенето или бягането на пясък, ще ви помогне много по-бързо да стегнете и оформите мускулите на краката и глезените.

Също така, този вид тренировка подобрява координацията. Ето защо, винаги когато почивате на море, се възползвайте от възможнoстта да тренирате на пясък. 

Релаксирате

Може и да ви се струва невероятно, но бягането на пясък или ходенето, могат да ви помогнат да релаксирате.

Свързани статии

Краката ви са свободни, не са затворени в спортни обувки, а песъчинките нежно ги масажират. Към това добавете и звука на морето, неговият мирис, картината, която се открива пред вас.  

Заземяване

Със сигурности сте чували, че ходенето/бягането бос на плажната ивица или върху тревни площи има много ползи за здравето. Тук може да прочетете повече за тях. И не забравяйте, че спортът е здраве, а практикуван край морето, зарежда с много позитивна енергия. 

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време