Семейство

Какво можем да научим от децата за успеха

Бъдете готови да изразите себе си

06.10.2016г. / 18 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те са смисъла на живота. Децата! Толкова крехки, невинни. Въпреки че често ги подценяваме, смятайки че те нищо не разбират за света на големите, всъщност можем да научим много от тях, например за успеха. Споделяме някои от техните уроци.

Бъдете готови да изразите себе си

Ако наблюдавате децата дори само за 5 минути, ще видите с какво възхищение говорят за своите най-ценни вещи, за преживяванията си, измислените истории. Нищо не може да се сравни с ентусиазма на малките.

Ето защо откраднете малко от него, освободете се от вашите страхове и притеснения и следващия път, когато трябва да представите себе си и идеите си, бъдете като децата. Уверени, смели, усмихнати и заразяващи с позитивизъм и креативност.

„Страст – голяма сила, освобождаване на действието. Ако жадувате за нещо, тогава вие сте по-склонни да поемате рискове.“ – Йо-Йо Ма, световноизвестен виолончелист.

Не крийте чувствата си и уважавайте чуждите

Една от най-хубавите черти на малките е че те не умеят да крият своите емоции и чувства. Те са абсолютно честни, когато трябва да споделят своите симпатии и несъгласия. Без маски, без ласкателства, без да съдят другите, децата не се страхуват да кажат „Не!“.

За разлика от тях, на нас възрастните често ни се налага да крием мислите и чувствата си. Страхуваме се от това как ще бъде прието мнението ни, но сме готови да критикуваме. Успехът се гради върху честни взаимоотношения, затова е добре да се научим да изразяваме мислите и чувствата си без страх.

Не ограничавайте мечтите си

Децата са най-голямата „машина“ за мечти. Няма ден, в който малките да не мечтаят да полетят с балон например, да открият заровеното съкровище или любимите си герои от приказките. Децата вярват силно в мечтите си, ценят ги и не си поставят граници. Развито във времето това означава креативност, поставяне на цели.

Малките не се интересуват от това дали ние мислим, че мечтите им са невъзможни. Докато възрастните често сме готови да се откажем от мечтите си, само защото някой не е повярвал в тях или ни е казал, че не могат да се осъществят. Ако искате да успеете, вярвайте в целите си като малко дете и бъдете постоянни.

Бъдете любопитни

Децата са любопитни за живота край тях. Задават въпроси, на които едва успяваме да отговорим, изследват сами света край тях и търсят отговори. За съжаление израствайки, ние сякаш губим част от това любопитство. Умът ни губи гъвкавост, креативните идеи сякаш не идват. Затова винаги трябва да се стремим да поддържаме интереса си към света край нас.

Ново хоби, четене на книги, курсове, семинари, има толкова много неща, които могат да поддържат интереса и любопитството ни. Тогава идеите, които ще ни донесат успехи ще дойдат с лекота.

Свързани статии

Бъдете директни

Децата са спонтанни. Тази тяхна черта често е съпроводена с много положително настроение, защото виждат радостта във всяка ситуация. Често дори се представят пред непознати като любимите си герои.

Да бъдеш спонтанен в бизнеса може да бъде печеливш ход. Ето защо научете се да бъдете спонтанни, когато е необходимо.

Снимка: istock

Коментирай