Семейство

Причини за проблеми с паметта

Различни от болестта на Алцхаймер, характерни и за млади хора

14.10.2016г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Модерното ежедневие е толкова забързано, че често се улавяме как не помним елементарни неща, не можем да извикаме в паметта си нужната информация, губим вещите си и не помним защо влизаме в една и съща стая няколко пъти без да знаем за какво.

Много хора на шега или на сериозно се опасяват, че от младини са започнали да страдат от болестта на Алцхаймер. Истината е, че тези симптоми нямат нищо общо с това заболяване. В действителност, има цял набор от причини паметта да бъде нарушена и вероятно важат и за вас.

Пиете определени лекарства

Някои видове медикаменти предизвикват временни нарушения в услужливостта на паметта. Най-често това са някои антихистаминови лекарства или такива срещу мускулни спазми. Те блокират определени невротрансмитери в мозъка, което косвено пречи на паметта.

Имате депресия

Депресията е психически проблем, който пречи на съсредоточаването. Съзнанието се фокусира в една изкривена реалност, най-вече обърната към личността и пречупваща всичко през егоистична призма. Ето защо други събития и факти остават на заден план в паметта и възникват проблеми с нея.

Страдате от непрекъснато напрежение

Ежедневие, белязано от непрекъснато пренапрежение води именно до проблеми с паметта наред с останалите щети за здравето. Хормоналните нива се променят, което повишава тревожността допълнително.

Дългосрочното излагане на хормоните на стреса причинява хронична умора, невъзможност за справяне със задачите, липса на енергия и нарушения в паметта.

Прекалявате с алкохола

За някои видове организъм прекаляване може да означава и две чаши вино на вечер. Не на всички хора алкохолът се отразява по сходен начин. Ето защо ако редовно си пийвате, проблемите с паметта може да идват именно оттам.

Свързани статии

Не ставате от бюрото

Почивката за мозъка е жизненонеобходима, ако искате той да работи правилно и здравословно, а и да ви е в услуга. Ето защо трябва да си почивате през 1-2 до 3 часа, когато сте на работа. В някои професии, при които концентрацията е от голямо значение, почивката е задължителна през 2 часа и не подлежи на отлагане.

Това се налага, именно защото мозъкът е по-продуктивен, когато се разсейва от време на време, за да може да е концентриран, когато това е нужно. Изводът е – не прекарвайте целия работен ден на бюрото, че и след това. Правете всичко възможно да отклоните вниманието от злободневните задачки, когато имате тази възможност. Така няма да имате и проблеми с паметта.

Страдате от сърдечносъдов проблем

Сърдечносъдовите заболявания са свързани с проблемите с паметта. Често при този тип заболявания оросяването на мозъка е нарушено. Ето защо влошеното му „изхранване“ с жизненоважни вещества и кислород пречи на паметта и концентрацията.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Най-честата причина за лоша памет е , че не се използва. Хората от малки повтарят много неща механично, без да мислят. Избягват новата информация. Не четат с цел запомняне. Както мускулатурата, ако не се движим, деградира, така и мозъкът. В основата стои самодоволството. (Имам предвид при хора без увреждания на мозъка. Но и при сравнително масовите увреждания, като невъзможността да се свързват буквите в дума /поне 10% от хората/ при подходящо развит характер се развиват компенсаторни механизми, например изключителна наблюдателност за външни подробности.)От огромно значение е подхранването на мозъка.(кислород, храна, различни химични съединения)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар