Семейство

Работохолик ли сте?

Рядко взимате отпуск и често забравяте за приятелите си

19.12.2016г. / 12 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли работата си? За да бъдем продуктивни и успешни е много важно да харесваме това, което работим. Часовете, които прекарваме на работа са повече от тези, в които сме със семейството. Любовта към работата може да мине границата и да се превърне в работохолизъм. Споделяме няколко отличителни черти на работохолика.

Какви са разговорите ви?

Помислете, когато сте извън работа, в приятна компания на любимия човек, приятели, семейството, за какво си говорите. Ако сте работохолик, шансовете да преобладава темата работа са много големи.

Работохолиците са обсебени от мисълта за работа. Те винаги намират начин да вкарат в разговора случващото се в професионален план, което в даден момент може да се окаже доста натоварващо и досадно за събеседниците им.

Кои са вашите приятели?

Как върви социалният ви живот извън работата и изобщо имате ли такъв? С кои приятели прекарвате свободното си време? Вашите дългогодишни или колегите ви? Приятелствата се основават на общи интереси.

За работохолиците е характерно, че е много трудно да създадат дългосрочни взаимоотношения с хора извън тяхната професия или работа, или често прекъсват старите си връзки, заради желанието си да работят постоянно. Работохоликът често пренебрегва социалните взаимоотношения за сметка на няколкото часа допълнителна работа.

Постоянен контрол

В състояние ли сте да делегирате отговорности на други хора в екипа ви? Можете ли да се откажете в някои моменти да контролирате абсолютно всичко, да правите всичко, за да се случат нещата така, както трябва?

Работохоликът има нужда да контролира. Той трудно се доверява на компетенцията на колегите си и винаги поставя под съмнение работата им, особено ако е имало случай, в който те не са били съвсем перфектни.

Свързани статии

Телефонът е постоянно с вас

Работохолиците не пускат мобилния си телефон. Постоянно проверяват имейлите си, отговарят, следят работата. Ако и вие не можете да не проверите поне няколко пъти пощата си през мобилния, най-вероятно сте работохолик.

Без отпуск

Колко дни почивахте тази година и ваканцията ви беше ли пълноценна? Характерно за работохолиците е, че те рядко си позволяват да почиват качествено. Винаги имат много дни отпуск за взимане, работят и по време на отпуските и празничните дни. За разлика от останалите, работохолиците трудно се разделят с мисълта за работата, което понякога прави почивката им неефективна.

Снимка: istock

Коментирай