Семейство

Мисъл на деня от Коко Шанел

За перфектната визия

17.01.2017г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: facebook

Снимка: facebook

„Не разбирам как една жена може да напусне къщата без да се пооправи поне малко – дори само от любезност. Защото никога не знаеш, може би това е денят, в който тя ще срещне съдбата си. И е най-добре да бъде колкото се може по-хубава за нея.“

Габриѐл Боньо̀р „Коко̀“ Шанѐл е френска модна дизайнерка, родена на 19 август 1883 година. Тя е една от най-влиятелните фигури в модата през 20 век. Коко има трудно детство, което преминава в приют за сираци в католически манастир. Именно там се научава и да шие.

Свързани статии

С течение на времето тя става все по-добра в този занаят. На 18 вече работи в шивашка работилница. По това време се запознава с милионера Етиен Балсан. Коко започва да създава декорирани шапки и скоро хобито ѝ се превръща в личен бизнес.

През 1913 година отваря първия си магазин, в който продава богат асортимент от дрехи и аксесоари. Малко по-късно успява да отвори и втори магазин и така славата ѝ на добър дизайнер бързо достига до заможните клиенти. Тя е първата дизайнерка, която предлага парфюм, който да носи името ѝ – Шанел №5. Още вдъхновяващи мисли може да прочетете тук.

Коментирай