Семейство

4 въпроса, които ще променят живота ви

Кой си ти и какво искаш

27.01.2017г. / 07 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е динамичен, дори когато ни се струва, че всичко се случва твърде бавно. От нас зависи да се адаптираме към събитията и да знаем как да ги обърнем в наша полза. Искате да промените нещо в живота си? Ето 4 въпроса, които със сигурност ще поставят началото на промяната.

1. Кой си ти и какво искаш?

„Един кораб е в безопасност в пристанището, но той не е направен за това.“ – Уилям Шед

Ако ви е трудно да отговорите веднага на този въпрос, помислете, запишете отговорите си на лист хартия. Помислете си какво спира реализирането на идеите ви. Много е лесно да бъдете постоянно в режим на изчакване, почивка, безопасност.

Какво искате от живота? Кои са вашите силни страни? Кои са вашите страсти? Как да ги интегрирате, така че да постигнете желаното, как да ги интегрирате в това, което правите към момента? Сигурността често се бърка с пасивността и няма да придвижи кораба ви напред.

2. Къде сте и защо сте там?

„Можем да простим на дете, което се страхува от тъмното. Истинската трагедия е, когато възрастните се страхуват от светлината.“ – Платон

Опитайте се да създадете нещо като карта. Отново вземете листа хартия и опишете етапите от живота си. Вашето начало и това къде се намирате сега. Запишете си това, което сте постигнали и това, което все още не сте. Причините, решенията. Важно е да започнете да управлявате това, което знаете.

Допадали ви мястото, на което се намирате на този етап от живота си, като работа, успехи, любов? Когато знаете къде сте е много по-лесно да стигнете там, където желаете да бъдете, разбира се с нужните усилия, наречени решения.

3. Какво ще направите и как ще го направите?

„Добре започнатото е наполовина свършено.“Аристотел

Целта и страстта са от съществено значение за създаването на най-добрия възможен живот. И все пак цел и страст, без план са просто фантазия. Когато нашите мечти се сблъскат с реалността, реалността печели. Една мечта се превръща в повече от една илюзия, когато целите са определени и са оформени поддържащи навици.

Съществува пропаст между това да знаете къде сте и къде искате да бъдете. Вашият план е мостът, който свързва двете. Помислете какво пречи на напредъка ви? Какви стъпки трябва да направите, за да стигнете до мястото, където искате да бъдете утре? Възможно ли е да направите промени в ежедневието си?

4. Кои са вашите съюзници и как те могат да помогнат?

„Двама са по-добре от един, защото те имат добра възвръщаемост за тяхната работа. Ако един пада надолу, приятелят му може да му помогне да се изправи. Но жалко за този, който пада надолу и няма кой да му помогне да се изправи.“ – цар Соломон

Свързани статии

Понякога нашето житейско пътуване може да изглежда самотно, но това не е така. Винаги можем да се възползваме по най-добрия начин от силните страни, прозренията и мъдростта на хората около нас.

Нашата естествена реакция при трудности е да изолираме, да се отдръпнем от света. Но истината е, че тогава имаме най-много нужда от нашите поддръжници. Кои са вашите, може ли да разчитате на тях в трудни моменти?

Коментирай