Семейство

Тодоровден е!

Честит празник на всички именици!

16.03.2019г. / 05 51ч.
Мария Дуковска
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

В първата седмица на Великия пост почитаме паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Празникът е наричан още Тодоровден или Конски Великден и е подвижен празник. През 2019-а го отбелязваме на 16 март.

Теодор живял в началото на IV век с. Хр. Той бил войник и изповядвал християнството.

По това време се извършвали жестоки гонения срещу всички изповядващи Христовата вяра. Веднъж началникът на полка наредил на Теодор да принесе жертва на езическите богове, но младежът отказал. Началникът не обърнал внимание на думите на младежа и решил, че ще се „поправи“. Но вместо това, Теодор вдъхвал кураж на всички заловени християни, напомняйки им Божието слово. Тогава управителят разбрал за делата му и го изправил на съд. Подлагал Теодор на жестоки мъки, склонявайки го да се откаже от вярата, ала той бил непреклонен.

Според българските народни обичаи днес се почитат и конете, ето защо празникът е наричан Конски Великден. Всички коне биват закичвани с красиви пискюли и много цветя, а след това биват отвеждани на водопой и на кушия – конно състезание. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче“ или „копито“, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве, от питата се дава и на конете.

На трапезата трябва да има още и варено жито, постни чорби и ястия.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Тодор, Теодор, Теодора, Теди, Тодорка.

Коментирай