Семейство

Ева Кулева: За да бъде един мъж кавалер, жената трябва да бъде дама (видео)

Има ли кавалери и какви са желанията на жените?

08.03.2017г. / 11 46ч.
Аз жената
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Навръх 8-и март търсим образа на истинския кавалер. За принципите, които всеки мъж трябва да спазва, независимо дали днес е празник на жената и къде се разминават очакванията и реалността, отговорите потърсиха Милена Енчева и операторът Владислав Радославов.

В навечерието на 8-и март улиците са осеяни с безброй цветя. Преди да получим традиционния букет обаче е време да помислим дали всъщност нямаме нужда от малко повече. За закъснелите жестове и неоправданите очаквания си говорим с блогъра Гери Турийска.

Чувала е невероятни истории по време на литературните четения, които организира. Често се стига до вечния извод.

Гери Турийска, блогър – „Да, прекалено много се еманципирахме. Аз обичам кавалерството, обичам да бъда жената във връзката. И това някъде малко се загуби. Аз извадих късмет с тоя мъж, благодаря ти, че си мъж – истински, но виждам приятелки, виждам колко трудно е да намериш стабилна мъжка половинка“.

А в повечето случаи мъжете са в неведение от какво се нуждае една жена. Така от разминаванията стигаме до разочарованията.

Ева Кулева, лайф коучър – „Повечето жени се притесняват да кажат какво искат, те не знаят как да го изкажат, защото така са ги учили, че трябва да са скромни или не трябва да изискват и те мълчат, мълчат и трупат гняв и започват да викат трябва и да изискват от мъжете – ами така не става.“

Забързани в ежедневието и устремени към личностното развитие, някъде по пътя забравихме кои задължения да отстъпим на мъжа. А според експертите по етикет принципите на кавалерството се усвояват в детството.

<iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://video2.ibg.bg/iframer/102986" width="640"></iframe>

Кристина Крънчева, консултант по етикет – „То е възпитание това, да знаете. Това не са принципи. Това се учи вкъщи. Както ние учим синовете си да ни носят покупките примерно от колата до вкъщи, защо аз да ги нося? Синът ми ще ги носи... А после да ми придържа стола, когато сядам. Да ми държи палтото, когато се обличам. Това са все елементарни неща, това даже не са и принципи“. И докато мнозинството от мъжете са чували за тези елементарни неща, малцина ги прилагат на практика. Последният жест към жена, представителите на силния пол си спомнят смътно. А истината е че джентълменството дава огромно предимство на мъжете.

„Ние харесваме такива мъже, искаме да се чувстваме жени. Ами като искаме да се чувстваме като дами, трябва да се държим като дами“.

Гери Турийска – „Не знам къде точно се объркаха нещата, дали е наша вината, че прекалено много функции взехме от мъжете или този балкански синдром на прехода, при който все повече мъже се задържат вкъщи и не стават самостоятелни до много късна възраст, което няма как да не влияе“.

Ева Кулева – „За да бъде един мъж кавалер, жената трябва да бъде дама, трябва да се държи като дама, да го остави да ѝ отвори вратата, да му позволи да ѝ държи палтото, не да бърза припряно и всичко сама да си прави“.

Кристина Крънчева – „Т. е. джентълменството го загубихме там, където загубихме женствеността? Мисля, че да. Мисля, че двете неща са точно така, както ги виждате.

И въпреки че този разговор е по-скоро женски, нека слушат и мъжете.

Кристина Крънчева – „Че цветята не са само за 8-и март, че една роза може да бъде давана всеки ден от годината без да е 8-и март, че трябва да проявяват наистина кавалерско отношение към жените, когато слизат от колите да им подават ръка, когато се влиза в асансьор да се знае кой влиза пръв“.

Самата Гери Турийска признава, че на 8-и март никога не е получавала подаръци. Иска ѝ се да вярва обаче, че кавалерството е все още живо.

Гери Турийска – „Има все още изкопаеми. Около мен има доста мъже, слава богу, виждат блясъка в очите на жените, кавалери са и се надявам това да бъде модерно в един момент, някакво ново ретро, което ще се върне“.

А на всички които празнуват днес, пожелаваме повече истински мъже, които да ги карат да се чувстват специални.

Коментирай