Семейство

Празнуваме Лазаровден

Отбелязва се винаги в събота преди Страстната седмица

08.04.2023г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес празнуваме Лазаровден - ден, на който почитаме свети Лазар. Празникът е с подвижна дата, като винаги се отбелязва в събота преди Цветница.

Свети Лазар е бил един от верните приятели на Иисус Христос и възкресен от Спасителя. Четири дни след неговата смърт и шест дни преди настъпването на Великден. Чудото извършено от Христос било едно от най-големите и много хора повярвали в него. Исус изрекъл думите „Лазаре, излез вън!“, и така съживил Лазар, който излязъл от гробницата си.

Трапезата на Лазаровден и Цветница

Още от IV век Лазаровото възкресение се счита за общоцърковен и тържествен празник.

Според историята на празника възкресението на Лазар станало непосредствен повод за смъртната присъда на Иисус Христос. Затова в дълбока древност било установено случилото се да се припомня преди началото на Страстната седмица.

На Лазаровден се извършва и обичаят Лазаруване, който е с любовно-женитбен характер. Млади жени наречени „лазарки“ обикалят най-напред полето, а след това къщите с песни. Този обичай се прави за здраве, плодородие, щастие в семейството. Домакинът дарява малки подаръци, дребни пари и яйца на лазарките.

В миналото Лазаруването е било свързано и с предложението за брак.

На празничната трапеза се слагат само постни ястия и празнична пита.

Имен ден празнуват Лазар, Лазарка, Лазарина, Лазо и други.

Честит празник и не забравяйте да внесете в дома си свежи цветя!

 

Коментирай