Семейство

Цветница е! Празникът на цветята

Разрешава се консумацията на риба

09.04.2023г. / 05 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветница е вторият голям празник преди Възкресение Христово. Празникът бива наричан още Връбница, Цветна неделя и е с подвижна дата. Днес Православната църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим. Според историята на празника вярващите го посрещнали с цветя в ръце, палмови и маслинови клонки.

Трапезата на Лазаровден и Цветница

Ето защо, днес всеки, който отиде на църква, за да запали свещичка за здраве ще си отнесе у дома и осветени върбови клонки (те заменят палмовите), които ще свие на венец и ще ги постави на вратата за здраве и благоденствие.

В различните части на Европа вярващите и празнуващи освен с върбови клонки почитат празника с маслинови, лаврови, от розмарин или стилизирани палмови листа.

Още на Лазаровден върбовите клонки са събрани и осветени в храмовете.

Въпреки че все още сме в строг пост, на Цветница се разрешава консумацията на риба. На празничната трапеза се слагат и постна пита, постни ястия от боб, сарми, ястия приготвени със зелении като коприва, лапад, спанак.

Днес е един от най-красивите пролетни празници, защото празнуват всички, които носят имена на цветя. Поздравяваме Калин, Калина, Роза, Маргарита, Цветан, Цветелина, Цветанка, Лилия, Невена, Калия, Явор, Ясен, Върбан, Здравко, Здравка, Камелия и всички останали, които имат повод да почерпят. Нека домът ви грее от щастие, а уханието на свежи цветя стопля душите ви.

Честит празник!

Коментирай