На днешния ден Православната църква почита паметта на свети Мартин Изповедник, папа Римски. През 649 г. след смъртта на римския папа Теодор, на негово място бил провъзгласен блажения Мартин. Той бил благочестив човек, защитавал църковното учение и се борел срещу еретиците. Те от своя страна имали подкрепата на император Констанс, който искал да наложи на народа еретичните си убеждения.

Папа Мартин свикал събор в Рим, на който еретици били осъдени и предадени за анатема. Това не се харесало на императора и той обвинил папата в държавно престъпление.

Заедно с Максим Изповедник, папа Мартин бил закаран в Цариград. Били подложени на жестоки мъчения, заради православните си убеждения. Свети Мартин бил осъден на заточение в Херсон Таврически, а две години по-късно починал.

Християнството признава няколко светци с името Мартин – св. Мартин от Тур, св. Мартин от Перу, св. Мартина, както и четирима папи.

Света Мартина е била богато сираче, което помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се съгласила да се отрече от вярата си, била подложена на мъчения, а в последствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Мартин и Мартина.

Честито на имениците!