Семейство

Кърлежи – как да се предпазим от тях?

Как да извадим кърлеж от тялото, ако вече се е впил?

02.05.2018г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта и лятото са сезоните, в които се радваме на топлото време и се отдаваме на разходки на открити места, паркове, градини, планински поляни. Тези приятни активности крият риск от меко казано лошия късмет да бъдете засегнати от кърлеж.

Кърлежите са коварни паякообразни, които се впиват в кожата на труднодостъпни и видими части, могат да предизвикат възпаление, а дори да пренесат опасна болест, като лаймската болест, например.

Какви превантивни мерки можете да вземете, за да предпазите себе си и семейството си от кърлеж?

* Преди всичко се обличайте подходящо. Ако планирате разходка на открито, облечете дрехи с дълги ръкави и крачоли. Не оставяйте открити части на тялото, достъпни за кърлежите.

* Проверявайте тялото си и дрехите си често. Това ще ви помогне да видите и отстраните кърлежа преди да се е впил в кожата ви.

* Носете светли или бели дрехи. Кърлежите са тъмни до черни на цвят и по този начин ще ги видите по-лесно.

* След като се приберете веднага огледайте тялото си пред огледалото, включително свивките на краката, подмишниците, гениталиите, задните части, под и около гърдите, дори косата.

* Ползвайте репеленти или акарициди. Информирайте се за особеностите на различните препарати и преценете кой от тях е подходящ за вас, семейството или децата ви. Някои от препаратите се прилагат директно върху кожата, други са токсични и се поставят по дрехите, за да отблъскват или убиват кърлежите.

Какво да правите, ако вече имате кърлеж?

* В никакъв случай не го пипайте с ръце. Необходими са ви пинсети. С тях ще го отстраните лесно и прецизно. Но ако сте неуверени, потърсете лекар.

Свързани статии

* Не е нужно да въртите обратно на часовниковата стрелка или по нейна посока – това са митове. Не е нужно и да обливате засегнатото място с олио. Достатъчно е да се уверите, че вадейки много внимателно кърлежа нито една част от тялото му не е останала в кожата ви.

* Често се случва при вадене на кърлежа в кожата да остане хоботчето му. То е много малко и трудно се вижда, а остане ли в кожата може да предизвика възпаления и инфекции.

* Много е важно също така да занесете мъртвия изваден кърлеж за токсикологичен анализ, който да покаже дали насекомото не пренася опасна болест. Вие също трябва да си направите кръвни изследвания, защото навременната реакция е от решаващо значение.

За предпочитане е преди всичко да не предприемате каквито и да е действия преди да сте се консултирали с лекар. Той ще знае как най-бързо и ефективно да действа.

Снимка: iStock

Коментирай