Семейство

Необичайни знаци, че детето ви е надарено

Може да си играе само

19.07.2019г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Те се отличават от останалите деца по това че от ранна възраст проявяват интерес към науката, изкуството, показват добри резултати в училище и като цяло са много по-будни от връстниците си. За тях казваме, че са надарени деца. Притежават умения, които се срещат рядко. Дали вашето дете е такова? Вижте няколко сигурни знака, че е.

Те са съсредоточени

Малките деца са много любопитни, но задържат вниманието си върху нещо за кратко. Децата, които са надарени могат да съсредоточават вниманието си за по-дълго от останалите. Дори някои бебета още от 6-ия месец започват да разглеждат детски книжки, да прехвърлят страниците им, също разпознават някои песнички и т. н.

Могат да си играят сами

Надареното дете може да си играе само и невинаги има необходимост от това да има до него възрастен или други деца. То се забавлява с книги, обучителни играчки, обича да рисува, задава много въпроси и обича да разказва свои истории.

Много от надарените деца са интровертни, но в това няма нищо лошо. Това не означава, че не могат да се впишат в играта с други деца.

Решават проблеми

Ще разпознаете дали вашето дете е надарено, ако то не се отказва в трудни моменти, а вместо това намира решения. Този тип деца се отличават с необяснима мъдрост за годините си.

Те обичат да разсъждават, да съветват родителите си, дори са тяхна подкрепа в трудни моменти. А ние възрастните винаги се изумяваме на тези малки същества.

Свързани статии

Проявяват  емпатия

Надарените деца успяват да изградят интензивни емоционални връзки с хората, които ги обграждат и разбират емоциите на другите. Те са състрадателни. Още докато са съвсем малки се случва да плачат заедно със своите приятелчета ако те са разстроени, понякога показват, че изпитват и същите физически неразположения като тях. С времето се научават как да успокоят, да отдадат своята подкрепа.

Те са перфекционисти

Надарените деца често са перфекционисти, така че ако нещата не изглеждат така, както те са планирали, ще се отчаят. Затова трябва да се насърчават и насърчават. Да им се вдъхва кураж, да им се показва как да намират повече от едно решение, да бъдат подкрепяни дори в най-смелите им мечти, които за възрастните изглеждат нереални.

Коментирай