Семейство

Как да се извиняваме искрено

Ако държим на хората, които сме наранили, трябва да поискаме прошка искрено

28.07.2017г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Да се греши е човешко. Всеки е наясно с това. Но и да се прощава е човешко, дори повече от човешко – то дава божествена сила.

Извинението е важно, за да получи човек прошка. То трябва да е най-вече искрено, а липсата на искреност се усеща.

Как да се извиняваме, така че извинението ни да е искрено и да звучи като такова?

Важно е правилното отношение

Извинението не е просто да кажеш „извинявай“. То трябва да е подплатено от правилно отношение, включително езикът на тялото, който да изразява искреното желание за получаване на опрощение.

Най-смешните извинения за отказ от секс

Ако с поведението си покажем, че ни интересува само получаването на прошка, а не болката, която сме причинили, извинението не е искрено. Важно е да се демонстрира по-нататъшна ангажираност към човека, на когото сме причинили болка. Само така извинението ще идва от сърце.

Правилните думи

Подборът на правилните думи е много важен за искреното извинение. В думите ви трябва да се съдържа изразяване на съжаление, обяснение на това какво се е объркало, но не безпочвени оправдания. От голяма важност е да изразите вашето потвърждение за отговорност, поемане на вина и бъдещо желание за промяна на случилото се.

5 извинения, които ни възпират от прогрес

Изразете съжалението си

Потвърдете отговорността, която ще поемете пред човека, на когото се извинявате. Не е важно просто да го кажете, а да го убедите. Покажете, че наистина съжалявате, а не се извинявате машинално, просто защото се очаква от вас. Това винаги се усеща и регистрира от човека като неискрен акт.

Извинението трябва да съдържа разкаяние за постъпката или казаната дума. Трябва да изразява съжаление от последиците, до които е довело поведението. Важно е най-вече да приемете ответната реакция, независимо дали е положителна или отрицателна.

Предложете помощта си

Искреното извинение предполага предложение да оправите нещата, да накарате човека по някакъв начин да се почувства по-добре. Разговаряйте с него, бъдете до него, дори да се опита да ви отхвърли. Ако сте искрени, ще устоите на първоначалната негативна реакция.

 

Коментирай