Семейство

Здравословните ползи от това да имате домашен любимец

Още няколко причини да си вземете животинче вкъщи

05.09.2017г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да имаш домашен любимец е най-прекрасното нещо. Животните умеят да обичат безпрекословно и безапелационно. Дори за хората да сте най-противният, грозен, лош, намусен, отблъскващ човек, за домашния ви любимец сте истински Бог. 

Компанията и обичта на домашния любимец ви дава много повече ползи за здравето, отколкото предполагате. Кои са най-важните?

Оправят настроението

Само един обичлив и всеотдаен домашен любимец може да ви повдигне настроението истински така, както никой друг не би могъл да го направи. 

Защо децата трябва да растат в компанията на домашен любимец

Намаляват стреса 

Животните са истински антистрес терапевти. Контактът с тях има свойството да понижава кортизола в кръвта, отговорен за повишените нива на стрес в тялото. Изследванията показват, че стопаните на домашни животни имат много по-ниски нива на стрес в организма от онези, живеещи само в човешка компания. 

Потискат болката 

Множество изследвания доказват, че животните имат терапевтични способности и могат да провокират по-бързото изцеление. Това се дължи на факта, че присъствието и обичта им предизвиква секреция на някои химикали в мозъка, които ускоряват оздравителните процеси. 

Как да премахнем миризмата на домашен любимец от дома?

Свързани статии

Карат ви да се движите повече

Тъй като домашните любимци, особено кучетата, имат нужда от разходки, това повишава и вашата физическа активност. Движението покрай животните е здравословно и може да подобри значително здравето ви. 

Стимулира сърдечносъдовата система

Да галите животно или да гледате рибка как плува в аквариума е изключително полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Контактът или наблюдението на животните намалява кръвното налягане с няколко пункта. Освен това нивата на холестерола и триглицеридите намаляват, а това е от решаващо значение за съдовете. 

Ако още обмисляте дали да си вземете домашно животно, тези аргументи може да ви убедят да действате по-решително.

Снимка: istock

Коментирай