Семейство

Как да спечелите вечната битка със свекървата

3 мъдри подхода

18.10.2017г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Отношенията снаха-свекърва почти винаги са трудни. Не е лесно да те приемат в едно семейство. Винаги си подлаган на съмнение. Всички твои действия се следят и критикуват и всичко това в името на щастието на любимия син.

Тези проблеми са стари като света. Рядко младите семейства се радват на пълно щастие в цялата фамилия от двете ѝ страни. Грозната истина е, че често колкото и да се опитваме да се „внедрим“ в новото си семейство, все удряме на камък.

Родителите винаги искат най-доброто за децата си. И под „добро“ се разбира „перфектно“. Най-добрата съпруга ще е идеалната. А всички знаем, че идеални хора не съществуват.

Какво никога да не казвате на свекърва си?

Все пак има някои неща, които можете да направите, за да умилостивите свекървата и да я накарате да повярва в щастието, с което възнамерявате да дарите скъпия ѝ син.

Докажете, че сте добър партньор

Една от най-успешните тактики в безкрайната битка със свекървата е доказването в партньорството. Покажете ѝ, че сте винаги зад гърба на сина ѝ.

Вместо да ѝ показвате при всеки удобен случай, че изобщо не е права в изискванията и думите си към вас като семейство, сменете подхода.

Демонстрирайте защо сте практически права в отношенията си с партньора си – нейният син.

За да сте успешни в тази тактика трябва да разберете много точно какво иска свекървата, кое е важно според нея за бъдещето на сина ѝ, вашият партньор. Запознайте се добре с ценностите в неговото семейство и се опитайте да ги приемете и като свои.

Най-големите грешки, които свекървата прави

Непреодолим проблем би се явил, само ако тези ценности коренно противостоят на вашите.

Избягвайте конфронтацията на всяка цена

До нея трябва да се стига само в краен случай, когато всякакви граници на разбирателство и такт са престъпени.

Ако сте емоционален човек, избягвайте сблъсъците, защото може да нараните най-вече себе си, не само семейството си, в това число и партньора си.

Винаги обмисляйте аргументите си, когато се стигне до неразбирателство или пререкание със свекървата. Не трябва да изглеждате така, сякаш нарочно не искате да става нейното. Напротив, трябва да сте стабилни в аргументите си, за да успеете да я убедите в своята гледна точка и да я накарате да я приеме.

Не искайте от половинката си да ви помага в проблемните ситуации

Голяма грешка е да търсите помощ от партньора си веднага щом се появи проблем с неговата майка. Мъжете, поставени между чука и наковалнята са притиснати да правят избор, а това е мъчително и рядко води до успешно решаване на ситуацията.

С подобна тактика рискувате да обърнете партньора си срещу себе си. Затова опитайте да откриете подход към свекървата със свои собствени сили.

Коментирай