Семейство

Ето какво не трябва да правите, ако се събудите нощем

Всеки от нас обаче прави тези грешки

15.10.2017г. / 14 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора изпитват трудност да заспят, ако са се събудили през нощта. Първото нещо, което правите е да погледнете колко е часът. След това започвате да се въртите. Изведнъж усещате, че ви се ходи до тоалетната. Ставате.

Всички тези неща са изключително вредни за съня и в никакъв случай не трябва да ги правите, ако се събудите преди алармата.

Така смята специалистът по съня д-р Майкъл Бреуз, автор на книгата „The Power of When“.

В книгата си той предлага някои ценни съвети за връщане на съня след като сте се събудили посред нощ.

Ароматна комбинация, която помага при безсъние

Според него поглеждането на часовника е най-вредното нещо за съня, което можете да направите. То подлага мозъка на стрес и провокира секреция на вещества, пречещи на съня.

Друг вреден навик е да станете до тоалетна, след като така и така сте се събудили. Това ще ви разсъни още повече. След това ставане ще ви отнеме още по-дълго време да заспите, защото самото изправяне в леглото провокира хормони на активността.

Сърдечният ритъм се ускорява противно на състоянието на понижен пулс по време на сън. Изобщо, тялото се подготвя за ставане.

3 стъпки за възстановяване от хронично безсъние

Повечето хора имат пулс около 60 удара в минута по време на сън. При изправяне сърдечният ритъм значително се ускорява.

За да възстановите състоянието на сънливост и да заспите трябва да накарате сърцето си да забави ритъм. Това не е никак лесна задача.

Д-р Бреуз съветва да се опитате да останете спокойни и неподвижни, когато се събудите, пише womansday. Не проверявайте телефона си, не светвайте лампата, не поглеждайте към светещия електронен часовник.

Така ще се разграничите от ирационалния страх, че ви остават малко часове за сън или пък обратното (зависи кога сте се събудили).

Според специалиста, най-важното, което трябва да се опитате задължително да направите, е да изключите мислите си. Те са тези, които внасят безпокойство.

Коментирай