Семейство

Обичаите на Димитровден

Днес се извършва „полазване“ - гадае се каква ще е годината по първия човек, влязъл в дома ни

26.10.2023г. / 07 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 26 октомври Православната църква почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Димитровден е сред най-почитаните празници в България, а хиляди българи са кръстени на светеца.

Димитрий бил родом от град Солун. Семейството му било много уважавано, а баща му бил и управител на града. След като починали родителите му, той заел висок военен пост, но му било заповядано да преследва християните.

Но Димитрий бил възпитан в любов към Христа и се опитал да ги защити. До тогава управляващия император Максимилиан, достигнали вести и той разбрал за намеренията на Димитрий. Тогава владетелят поискал от него да се откаже от вярата си, но Димитрий не отстъпвал. Затворили го в тъмница и след няколко дни, когато устроили тържество, един прочут боец на име Лий приканил всички осъдени християни да се бият с него. Всеки, който се изправил срещу злодея намирал смъртта си. Само Димитрий успял да го победи, но заради това бил наказан със смърт.

Трапезата на Димитровден

Мощите на светеца били запазени. След като гоненията срещу християните в Солун били прекратени, на гроба на светията бил построен малък храм, в който ставали много чудеса.

Според народните традиции на празничната трапеза трябва да има курбан чорба от овнешко месо, месни яхнии, празнична пита и баница, ястия с тиква.

Също така според народните вярвания от днес не само започва зимата, но е важно и какъв човек ще прекрачи прага на дома ви. Извършва се обичаят „полазване“ – ако в къщата влезе първо момче, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако посетителят е добър, сръчен, имотен човек, годината ще е здрава, богата и успешна.

Повод да почерпят имат всички, които носят имената Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка и други.

Честит празник на имениците! Да сте живи, здрави и много щастливи!

Коментирай