Семейство

Почитаме свети Мина, покровителят на семейството

На 11 ноември имен ден празнуват Мина, Минка, Виктор и Виктория

11.11.2017г. / 05 13ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 11 ноември Православната църква почита свети великомъченик Мина Котуански, известен като чудотворец и считан за покровител на семейството. Днес имен ден празнуват всички с имената Мина, Минка, Минчо, Виктор и Виктория.

Мина бил египтянин, служил във войската, но изповядвал християнската вяра. По това време по заповед на императорите Диоклетиан и Максимиан бил издаден указ срещу всички, които изповядвали християнската вяра.

Вярващите били подлагани на мъчения и смъртни наказания. Мина не можел да гледа всичко това, напуснал войската и се оттеглил в планините. Минало време и отново се върнал да защитава Христовата вяра.

Това се случило на голям езически празник. Императорът заповядал да затворят в тъмница Мина, докато отминат празненствата. След това се опитал да го склони към идолопоклонство, като му обещавал дарове и го заплашвал с мъчения. Мина не отстъпвал.

Императорът бил жесток и го подложил на много и различни мъчения, а накрая издал заповед да бъде обезглавен, а тялото му да се изгори. Добри християни прибрали останките му и го погребали в родния му град Александрия.

Честит празник на имениците!

Коментирай