Семейство

Как да вдъхновите децата да се хранят с цветовете на дъгата

Не е лесно да накарате децата да обичат плодовете и зеленчуците

23.07.2019г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Децата трябва да се хранят здравословно и разнообразно, за да пораснат здрави. Специалистите съветват храненето да включва условно казано всички цветове на дъгата.

Както знаем, цветните продукти са плодовете, зеленчуците, зърнените храни, ядките. За съжаление, повечето съвременни деца посягат много повече и по-често към вредните готови храни, десерти, сладкиши, газирани напитки, отколкото към храните с цветовете на дъгата.

Какво можете да направите, за да успеете да ги накарате да се хранят по-здравословно и да обръщат внимание на цветната храна?

1. Направете го интерактивно.

Забравете устните наставления. По-добрият начин е да покажете цветовете на децата нагледно. Най-добрият начин за това е една цветна плодова или зеленчукова салата. Пригответе им я от вкъщи, за да си я изядат в училище или докато са навън.

11 сигурни начина злоядото дете да яде с удоволствие

Можете да предизвикате допълнителен интерес като деструктирате салатата и оставите детето само да я сглоби, когато дойде време за обяд. Така ще почувства със сетивата си всички цветове. Накъсайте и нарежете зеленчуците. Подредете ги по цветове в отделни купички. В термос сложете дресинга. Детето само ще трябва да я сглоби, да разклати термоса и да овкуси храната си.

Когато децата са включени в процеса на храненето, много по-лесно и истински навлизат в същината му.

2. Променете и вашето мислене.

Много майки реагират на здравословните храни с „О, детето ми няма да иска да яде това!“ Променете нагласата си и се опитайте да обърнете мисленето си. Насочете енергията си към това как да убедите детето, а не да вдигате ръце предварително.

Как децата да консумират полезните за тях храни? (галерия)

Децата са склонни да се хранят с чудесна храна, стига да им се даде избор. Родителите трябва да се научат да контролират собствените си скрупули по отношение на храната, за да могат децата да се научат да я ценят.

Свързани статии

3. Посадете нещо заедно.

Един от най-добрите начини да накарате децата да ценят плодовете и зеленчуците е като ги въвлечете в процеса на израстването на растенията. Посадете зеленчуци в градината заедно. Гледайте ги как растат и се грижете за тях. Така децата ще са много по-ангажирани с полезната храна, отколкото ако просто им обяснявате, че тя е полезна.

4. Не се отказвайте.

Възпитанието на вкус към храната у децата е сложен и дълъг процес. Не се отказвайте при среща с трудности. Опитвайте нови методи, с които да накарате детето да свикне с природните вкусове на цветната храна. Оставете го да се убеди в нейната стойност. Това наистина отнема много време. Опитвайте отново и отново. Давайте пример.

Коментирай