Семейство

Как да сложите граница между вас и бабите

5 стъпки, с които да покажете, че вие сте родителите, а не бабите и дядовците

06.02.2018г. / 16 31ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Връзката между баба, дядо и внуче е невероятно ценна. Тя е незаменима като усещане в живота на детето и съществена част от неговото емоционално и психическо развитие. Никой не би трябвало да пречи на тази връзка, а напротив, трябва да ѝ се помага да се заздрави.

Понякога възрастните ни родители или родителите на партньора ни не усещат, че започват да вземат страна в спорове относно отглеждането и възпитанието на детето. Започват да глезят внучето прекалено, да се намесват в подходите ви на възпитаване и да ви правят забележка пред детето. Казано просто, минават без да осъзнават границата на родителството и започват да се държат сякаш те трябва да отглеждат и възпитават, а не вие. Това тяхно поведение често пъти е несъзнателно, но се явява огромен дразнител за вас и в крайна сметка води до влошаване на междуличностните отношения в семейството ви.

Любопитни факти за бебетата, родени през февруари

За да избегнете това е добре да се опитате да установите граница между вас и бабите и дядовците, за ваше общо добро. Предлагаме ви 5 прости, но ефективни стъпки в тази посока.

1. Поставяйте се в техните обувки

Преди да им направите забележка за някоя реплика, която ви е подразнила, помислете за това колко дълго са чакали внуче и са мечтали за тази радост. Сега вселената им дава втори шанс чрез внучето да изпитат отново неимоверно голяма обич, да се почувстват млади и да си припомнят годините, когато те самите дундуркаха бебе. Постарайте се да разберете какво им е на тях и колко много искат да са част от живота ви. За да успеете да поставите елегантно граници в отношенията ви, трябва преди всичко да сте умерени и да не казвате тежки думи, след които е трудно връщането назад.

Когато комуникацията между вас тече с добър тон и уважение ще ви е по-лесно да поставяте изисквания за тяхното държание спрямо детето.

Какво показва часът на раждане за вашето дете?

2. Показвайте признателност

Не забравяйте за всички случаи, в които сте молили бабите да гледат детето, за да можете вие и партньорът ви да излезете с приятели или да отидете на кино, вечеря и т. н. Всички случаи, в които са ви оказвали незаменима помощ в отглеждането на детето. Изказвайте им често своята благодарност за тази безценна помощ, нека усещат вашата признателност. Тогава няма да е толкова трудно да им направите забележка за поредната безполезна играчка, която са купили на детето или пък лакомство, което вие изрично сте забранили.

3. Изисквайте неща, които не ги затрудняват

Когато им давате да гледат внучетата, искайте от тях прости неща. Ако се държите така сякаш всичко е важно, те ще се държат сякаш нищо не е такова. Не изисквайте прекалено сложни действия за изпълнение, а се придържайте към по-прости молби.

Разберете се с партньора си кои са нещата, на които и двамата държите и искате родителите и на двама ви да се съобразяват с тях. Така ще е най-лесно и безпроблемно за всички страни.

10 безкомпромисни правила, ако имате тийнейджър у дома

4. Когато се премине граница, покажете го

Ако се случи ситуация, в която усетите, че някоя от поставените граници е премината, не се притеснявайте да го кажете на глас. Ако вместо да говорите с бабите и дядовците за тази случка я премълчите и започнете да трупате гняв в себе си, в един момент напрежението неминуемо ще ескалира.

5 качества, които всеки родител трябва да запази в себе си

5. Дръжте на границите

Идеята на границите е да контролират междуличностните ви отношения, избягвайки проблемни ситуации и конфликти. Затова дръжте на тях и не се размеквайте от милите и невинни погледи на възрастните ви родители. Тези граници и правила са необходими за децата, но и за големите.

Коментирай