Семейство

4 етапа в живота на човек според Карл Юнг

Какво е характерно за всеки от тях

01.02.2018г. / 13 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Животът е пътешествие, в което личността ни преминава през фундаментални промени. Замислете се колко етапа сте преминали, как сте израснали или пък не в живота си. Това обаче няма нищо общо с физическата възраст.

Психологът Карл Юнг е определил 4 житейски етапа, 4 поведения на личността. Вижте кои са и какво е характерно за всеки от тях.

1. Етапът на спортиста

Спортистът е фазата в нашия живот, когато сме най-погълнати от себе си. В живота ни има хора, които никога не излизат от тази фаза или често се връщат към нея. От 4-те етапа, този е най-малко зрял. Характеризира се с това, че сме обсебени от нашите тела и външен вид.

За пример на фазата на спортиста вземете тийнейджъри, които минават през огледало. Фазата на спортиста може да бъде нарцистична, критична или дори и двете.

10 заповеди на Ошо

2. Етапът на война

Придвижвайки се напред в живота ни, достигаме до фазата на борбата. Това е тази фаза от живота ни, в която искаме да победим света или по-точно, ставаме по-ориентирани в целите, които имаме. Тук суетата от етапът на спортиста започва да избледнява.

Етапът на война се характеризира с борбите в живота ни, които срещаме в тази по-ранна възраст. Това е най-често срещаният етап, към който хората се връщат обратно през живота си, докато се преоткриват.

3. Етап на декларацията

Когато фазата на война в нашия живот премине, ние се озоваваме пред въпроса: „Какво направих за другите?“. Фокусът ни се премества от нашите лични постижения до постигане на целите, основаващи се на предаването на живота на други хора. Този етап често е свързан с родителски грижи, защото фокусът ви осигурява по-добър живот за вашите деца и какво е това, което трябва да направите.

20 въпроса, които премахват негативните мисли

Формулировката на този житейски етап за много хора е много повече от корелация с родителството и повече за оставянето на наследство или отпечатък в живота. Това е време, в което да разсъждавате върху това, което сте постигнали и как можете да продължите напред – не само за вас, а за останалите хора в живота ви, това е огромна крачка напред.

Свързани статии

4. Етап на духа

Крайният етап от живота е духовният етап. На този етап осъзнаваме, че сме повече от това, което сме натрупали – било то пари, приятели, притежания, добри дела или важни събития в живота. Ние сме духовни същества. Разбираме, че сме божествени същества в пътуване на живот, което няма истинско начало и няма край.

Духовната фаза се характеризира с чувство за „излизане от собствения ви ум“ и съсредоточаване върху това, което ни чака отвъд нашите физически същества.

Философът Лао Дзъ отправил въпрос преди повече от 2500 години, който напълно описва духовната фаза: „Можете ли да отстъпите от собствения си ум и да разберете всичко? Да раждате и да подхранвате, без да притежавате, да действате без очаквания, да водите и да не се опитвате да контролирате: това е върховната добродетел.

Снимка: istock

По  материали от iheartintelligence.com

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
do Mimi ( преди 6 години )
За нормална - нормална си, просто не си зряла ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Mimi ( преди 6 години )
Това е материал за промиване на мозъци.Няма нищо такова или аз нещо не съм нормална?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
.... ( преди 6 години )
minavam i prez 4etirite etapa v razli4ni dni ot jivota si , mislite mi sa vurhu vsi4ko . daje i otvud fizi4eskoto su6testvuvanie.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар